budget/ hoofdgerecht/ makkelijk

Volle groentestoof

Ik keek op Netflix naar de docu ‘The secrets of your gut’ over de werking van je darmen en je microbioom (dat wat ze vroeger darmflora noemden). Het ging over hoe we ons microbioom steeds slechter voeden wat weer zorgt voor slechtere weerstand en veel welvaartsziekten. We eten eenzijdig en te veel bewerkt voedsel. Een darmspecialist riep dat we eigenlijk voor gezonde darmen in een week 60 soorten granen, groente, peulvruchten en fruit moeten eten voor een gezond microbioom. Ik vraag me af of ik daar aan kom dus heb me voorgenomen dat deze week te tellen. En een goede start te maken met een groentestoof met 3 soorten peulvruchten en 6 groenten.

Volle groentestoof

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 4
Prep Time: 8 hr Cooking Time: 50 min

Ingredients

  • 100 gr blackeyed beans (gedroogd, 8 uur in water geweekt)
  • 80 gr mungbonen (gedroogd, 8 uur in water geweekt)
  • half blikje kikkererwten (die kunnen ook vers maar de mijne waren op dus het werd een blikje)
  • 2 sjalotjes
  • 1 rode ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1 courgette
  • 6 blokjes diepvries boerenkool
  • 3 tomaten
  • flinke snuf zout en peper
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • handje verse peterselie

Instructions

1

Zet 's ochtends de bonen onder water die je 's avonds wil gebruiken.

2

Giet als je gaat koken eerst de bonen af en zet ze met schoon water op. Mijn blackeyedbeans hebben 50 minuten nodig en mijn mungbonen 30 minuten. Ik kook ze gezamenlijk maar zet eerst de blackeyedbeans aan, en voeg na 20 minuten de afgegoten mungbonen toe. Wel zo praktisch. Als je meer bonen bereidt om op een later moment te kunnen gebruiken zou ik ze wel apart koken. Als je de mungbonen hebt toegevoegd/op het vuur hebt gezet begin je met de rest van de stoof.

3

Snijd de sjalotjes en ui klein en fruit deze in ruime olie op middelhoog vuur in een grote koekenpan.

4

Snijd ondertussen de knoflook en courgette en voeg deze na 10 minuten toe.

5

Snijd de tomaten en voeg deze na weer 10 minuten toe, samen met de boerenkool, peper, zout, pimenton en oregano.

6

Voeg dan ook de bonen en kikkererwten toe en laat nog 10 minuten stoven.

7

Proef en voeg evt naar smaak nog zout of peper toe.

8

Snijd de peterselie klein en voeg die als laatste toe, schep om en verdeel over je borden.

9

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply