hoofdgerecht/ makkelijk/ oven

Auberginerisotto

Risotto is echt mijn lievelings. Ondanks dat het Italiaans is, en dus bij de zomer zou moeten passen, vind ik het juist heerlijk comfortfood voor als het kouder wordt. Dus maakte ik een voor mij nieuwe risotto met aubergine. Ik las van iemand die daarvoor de aubergine eerst grillde, net als wanneer je baba ganoush maakt, en dan het rokerige vruchtvlees door de risotto roerde. Dat wilde ik ook uitproberen. Ik wist niet hoeveel aubergine ik nodig zou hebben, haalde er voor de zekerheid 4 voor 4 personen, en grillde er uiteindelijk 3 om er 1 over te houden om blokjes van te frituren. Smeuiig zacht, gecombineerd met knapperig scherp. Lekker!

Auberginerisotto

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 4

Ingredients

  • 4 aubergines
  • 1,5 liter bouillon
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 tenen knoflook
  • 300 gr risottorijst
  • 1 glas witte wijn
  • 50 gr (vegan) parmezaan (of edelgistvlokken)

Instructions

1

Snijd 3 van de 4 aubergines in de lengte doormidden en kerf beide helften kruislings in. Als je een gasfornuis hebt kan je ze direct op het vuur roosteren, ik heb inductie dus ik grill ze in de oven. Besprenkel de helften met olijfolie en zet zo'n 40 minuten in je oven op grillstand.

2

Snijd ondertussen de bleekselderij en knoflook klein en bak in ruime olie op middelhoog vuur zo'n 5 minuten tot het zacht is. Voeg de risottorijst toe en schep om totdat het olie goed opgenomen heeft en blus af met de witte wijn.

3

Als de rijst alle wijn heeft opgenomen begin je met beetje bij beetje de bouillon toe te voegen, steeds een flinke schep zodat het net onder water staat, en als alles opgenomen is weer en nieuwe schep. Dat duurt zo'n 20 minuten.

4

Snijd ondertussen de 4e aubergine in kleine dobbelsteentje door plakken van 1 cm dik te snijden en die weer in blokjes te snijden. Doe in een andere koekenpan een laag olie (liefst geen olijf, die verbrand als ie heet wordt, ik gebruikte zonnebloem) en bak/frituur daar de blokjes in op hoog vuur.

5

Als de risotto gaar is (proef! als de binnenkant niet zacht is voeg nog meer bouillon/heet water toe) roer dan 3/4 van de gefrituurde aubergine er door heen.

6

De gegrillde aubergine haal je uit de oven als ze zacht en bruin zijn, en je het vruchtvlees met een lepel eruit kan scheppen. Roer het vruchtvlees door de risotto, voeg de parmezaan toe en schep nog een laatste keer om.

7

Verdeel de risotto over de borden en bestrooi elk bord met een laatste schepje gefrituurde aubergine dat je apart had gezet.

8

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply