Voorraadkast

Als omnivoor had ik al een rijk gevulde voorraadkast. Ik kom graag bij de toko voor gedroogde of verse kruiden, en die gebruik ik als herbivoor nog steeds heel graag. Maar er zijn een aantal ingrediënten extra handig of nieuw als je overstapt op een plantaardig dieet. Of om je gerecht te verrijken, of om als vervanger van dierlijke producten als ei of kaas.

Chia ei

Als je een ei wil vervangen in een taart of cake, wijst internet je vaak op het lijnzaadmengsel dat Engelsen flax-egg noemen, naar flaxseed (lijnzaad). Een goede vriend wees me echter op hetzelfde idee maar dan met chiazaad, en mijn ervaring daarmee is beter, dus gebruik ik sindsdien chia-egg. Daarvoor meng je in een bakje 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water. Na 10 minuten is het veranderd in een niet erg aantrekkelijk, gelei-achtig goedje. Maar het doet wat het moet doen. In cakes en taarten voeg je het op het laatst toe, dus niet als eerste, en je klopt het ook niet op als een ei.

Rauwe cashewnoten

Rauwe cashewnoten kun je weken, en daarmee een kaasachtige substantie maken die je heel goed kunt gebruiken in zoete gerechten. De frosting van mijn carrotcake bijvoorbeeld heb ik met rauwe cashewnoten gemaakt. Door de noten minstens 3 uur te weken, goed af te spoelen, en te blenderen samen met bijv. vers limoensap en poedersuiker, geven een heerlijke frisse frosting. Ook de cheese uit cheesecake kan je heel goed maken van rauwe cashewnoten. De gevorderde vegan maakt zelfs kaasjes van cashewnoten, maar daar heb ik me nog niet aan gewaagd

Edelgistvlokken

De eerste keer dat ik dit ingredient in een recept zag staan moest ik wel even doorbijten. Gistvlokken, klinkt niet heel aantrekkelijk. En als je zo’n pot open doet word je ook niet echt enthousiast, het ziet er uit als visvoer… Maar handig is het wel, als er je ergens een kazig smaakje aan wil geven. Of het nou risotto is, parmezaan of een kaasachtige saus is. Edelgist is my new best friend. Toen ik zo’n pot kocht dacht ik dat ik hem niet op zou krijgen, maar ik ben al een aardig eind op weg inmiddels. En laat het nou ook nog eens gezond zijn…

Noripoeder

Ik hou van vis. Dat is best lastig als vegan. Ik mis soms echt die ziltige smaak en was op zoek naar een manier om die smaak te vervangen. En al experimenterend dacht ik aan zeewier. Die gooide ik in de blender zodat ik norivlokken kreeg, en nog langer draaiend een soort groffe nori poeder. Die bewaar ik nu in een potje, en voeg toe aan recepten die wel een vissig tintje kunnen gebruiken zoals paella of pasta putanesca.

Zonnebloempitten

Rauwe zonnebloempitten zijn lekker los in het handje, of om over je gerecht te strooien. Maar ook handig om een roomkaas-achtige substantie van te maken. Laat hiervoor de zonnebloempitten minstens 3 uur weken in water, en gooi het dan in de blender, met een klein beetje water voor een dikke roomkaasachtige substantie, of met wat meer water voor een wat dunnere room als vervanger van roomsaus als je bijv. geen sojaroom wil of kan gebruiken. Ook kan je zonnebloempitten gebruiken voor veganparmezaan. Doe hiervoor 2 eetlepels droge zonnebloempitten, 1 eetlepel edelgistvlokken, 1/4 theelepel zout en 1 flinke teen knoflook in een blender en laat droog draaien tot een korrelig geheel.