hoofdgerecht/ kookboek/ pittig

Jerk chicken met bonenrijst en mangosalsa

Bestaande recepten ‘verplantaardigen’ is leuk maar vraagt wel even je aandacht. Met het vervangen van kip door vegetarische kipstukjes ben je er niet. Want kip kan je een half uur in de oven doen en wordt dan mals, als je kipstukjes een half uur op 220 graden bakt blijft er weinig smakelijks van over. Maar als je de oventijd en temperatuur aanpast, moet je ook de natte ingrediënten aanpassen om een lekker ingedikte saus te krijgen en niet een kletsnatte derrie. Uitproberen dus, fijnslijpen en aanpassen. Zoals met dit gerecht, uit Jamie Olivers “30 minuten” kookboek. Ik heb de receptuur een beetje aangepast, een mangosalsa toegevoegd en tadaa… een heerlijk exotisch kipgerecht, ook voor de herbivoren onder u!

Jerk chicken met bonenrijst en mangosalsa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 4
Cooking Time: 30 min

Ingredients

 • 4 lenteuien
 • handje verse tijm
 • 3 laurierblaadjes
 • 1/8 tl gemalen kruidnagel
 • 1/8 tl nootmuskaat
 • 1/8 tl snuf piment
 • 1 tl zout
 • 4 el bruine rum
 • 4 el wittewijnazijn
 • 1 el honing
 • 1 rode peper
 • 4 tenen knoflook
 • 350 gr vegetarische kipstukjes
 • 2 lenteuien
 • 1/2 tl kaneel
 • 250 gr witte rijst
 • 6 dl plantaardige bouillon
 • 400 gr zwarte bonen
 • 1 zoete mango (niet te zacht)
 • 1 rode paprika
 • handvol verse koriander

Instructions

1

Maak de lenteuien schoon, hak ze in stukjes en doe met de tijm, laurier, specerijen, zout, rum, azijn, en honing in een blender. Verwijder de zaadjes uit de peper (of niet if you like it hot) en ontdoe de knoflooktenen van hun jasjes, voeg toe aan de blender en draai tot een gladde pasta. Voeg evt wat olijfolie toe om te verdunnen.

2

Verdeel de kipstukjes over een ovenschaal en schep de pasta door de kipstukjes.

3

Zet de kip 15 minuten in de oven op 180 graden. Hou goed in de gaten, het mag niet te droog worden.

4

Verwarm ondertussen in een steelpan een klein laagje olijfolie en bak daar op laag vuur kort de andere lenteui die je ook in kleine stukjes hebt gesneden. Voeg als ze zacht zijn de bouillon, de kaneel en de rijst toe en bereid volgens de instructies van de verpakking. Vijf minuten voor einde kooktijd voeg je de zwarte bonen toe en laat even meekoken.

5

Schil ondertussen de mango en snij in stukjes. Maak de paprika schoon en snijd in even grote stukjes. Meng dit met de verse, in stukjes gescheurde koriander.

6

Verdeel de bonenrijst over de borden, en schep de gekruide kip en mangosalsa ernaast.

7

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply