burger/ hoofdgerecht/ kids

Salsaburger

Er zijn veel vleesvervangers op de markt, maar de lekkerste maak je zelf. Voor een kekke burger bijvoorbeeld. Deze pittige zwartebonenburger combineer je met gegrilde paprika, avocado en gekarameliseerde uien. Er zijn twee varianten van deze burger, één met veel voorbereidingstijd en een speedy versie. Heb je meer tijd, dan kun je de burger in de koelkast laten opstijven in een bakring om een perfect ronde burger te krijgen en kun je gekarameliseerde uien maken. Heb je weinig tijd, dan kan direct bakken kan ook, maar dan wordt ie wat ‘landelijker’ zullen we maar zeggen, en bak je uien kort aan in plaats van ze te laten karameliseren.

Salsaburger

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 4
Prep Time: 60 min Cooking Time: 15 min

Ingredients

 • 2 uien
 • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
 • 1/2 tl chilipoeder
 • flinke snuf zout
 • 2 el vers gehakte koriander
 • 6 walnoten
 • 2 el ketchup
 • 200 gr zwarte bonen
 • 80 gr gekookte rijst (ik gebruikte zwarte voor een intensere smaak)
 • 2 el havermout
 • 2 uien
 • 1 el rode wijn azijn
 • 2 puntpaprika's
 • 1 avocado
 • vegan mayo (ik gebruik Jean Baton van de AH, lekker!)
 • 4 blaadjes sla
 • 4 broodjes

Instructions

1

Kook de rijst volgens de instructie van de verpakking. Als je zwarte rijst gebruikt reken dan extra tijd. Die rijst is superlekker, maar moet wel 45 minuten koken...

2

Snij de uien fijn en bak ze in olie op hoog vuur. Als ze bruin gekleurd zijn draai je het vuur wat lager en voeg je de chilipoeder, gerookte paprikapoeder en zout toe. Laat kort meebakken en doe het gekruide uienmengsel in een schaal.

3

Kraak en hak de walnoten en doe ze bij het uienmengsel, samen met de koriander, de ketchup, de bonen, de rijst en de havermout. Prak alles met een vork door elkaar zodat het goed mengt maar de bonen niet helemaal puree worden. Kijk even hoeveel havermout je nodig hebt om het een dikke massa te maken, het moet niet te droog zijn want de havermout neemt ook nog vocht op als je hem laat opstijven.

4

Leg vervolgens plastic vershoudfolie op het aanrecht met bakringen erop. De bakringen vul je met het bonenmengsel en druk goed aan. Vouw het plastic goed dicht en leg in de koelkast voor minstens een uur. Je kan het ook een dag van tevoren maken, dan hoef je op het moment supreme alleen maar te bakken.

5

Snij de uien voor de gekarameliseerde uien in groffe stukken en bak ze op matig vuur lichtbruin in zo'n 30 minuten. Schep regelmatig om zodat ze niet te donker worden. Voeg vervolgens de rode wijnazijn toe en laat zo'n 10 minuten inkoken.

6

Snij ondertussen de puntpaprika's in lange repen en grill of bak die, ze mogen wel een beetje zwart worden.

7

Snij de broodjes open en besmeer de beiden kanten met vegan mayo, en beleg met een lekker knapperig blad sla en de gegrilde paprika's.

8

Bak de burgers enkele minuten aan beide kanten op matig vuur tot ze lekker donkerbruin zijn.

9

Leg de burgers op de paprika's, en beleg met avocado en gekarameliseerde uien.

10

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply