kids/ zoet

Feestelijke carrotcake

Worteltaart is altijd een favoriet geweest. Zoet en toch hartig, smeuïg en toch ook stevig. Mijn oudste kiest hem altijd voor zijn verjaardag, en dan het liefst met een dikke laag limoenfrosting. Mijn carrotcake is een samensmelting van diverse recepten tot wat mij betreft de ultieme carrotcake: kruidig, niet te zoet en extra notig. Ik maakte hem altijd al met zonnebloemolie, maar ook met eieren. Dus voor een plantaardige versie verving ik die door chia-zaad gelei: 1 eetlepel chiazaad gemengd met 3 eetlepels water een half uur laten staan. Het ziet er weinig aantrekkelijk uit, but it does the job perfectly! Voor de frosting maakte ik een cashewnotencreme met limoensap en rasp. Lekker fris en helemaal het mondgevoel van een echte frosting. Echt een taart waarmee je iedereen die denkt dat vegan saai en smakeloos is, steil achterover kan doen slaan.

Feestelijke carrotcake

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Laden...
Serves: 10
Cooking Time: 50 min

Ingredients

 • 3 el chiazaad
 • 200 gr bruine basterdsuiker
 • 3 dl zonnebloemolie
 • 1/2 tl vanille extract
 • 100 gr amandelmeel
 • 100 gr volkorenmeel
 • 100 gr bloem
 • 1 tl baksoda
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl gemberpoeder
 • 1/2 tl zout
 • 300 gr geraspte wortel
 • 100 gr gekraakte en grof gehakte walnoten (plus een paar extra ter garnering)
 • 100 gr ongebrande cashewnoten
 • 1 el amandelmelk (of andere plantaardige melk)
 • 1 el kokosolie
 • 1 el poedersuiker
 • 1 limoen (sap en rasp)

Instructions

1

Je begint 3 uur van tevoren met het laten weken van de cashewnoten. Het maken van de frosting kan je natuurlijk ook later doen, afhankelijk van wanneer je de taart wil serveren. Als dat pas de volgende dag is heeft het allemaal niet zo'n haast. Belangrijk is wel dat de cashews minstens 3 uur water kunnen opzuigen. Het is ook belangrijk dat het ongebrande cashewnoten zijn, die zijn zacht en zoetig van smaak, en nemen veel water op.

2

Maak je chiazaad gelei in een schaaltje met per eetlepel chiazaad 3 eetlepels water. Zet apart.

3

Doe de suiker, vanille-extract en de olie in een beslagkom en meng met je mixer tot alles goed gemengd is.

4

Meng in een andere kom de droge ingrediënten bij elkaar: de 3 soorten meel en bloem, baksoda, bakpoeder, kaneel, gemberpoeder en het zout.

5

Meng de droge ingrediënten met het suiker-oliemengsel en blijf kloppen tot alles gemengd is.

6

Rasp de wortel klein, het makkelijkst is met een keukenmachine maar met een gewone rasp kan ook als je een beetje getrainde bovenarmen hebt. Doe de geraspte wortel in je beslag.

7

Hak de walnoten grof, niet te klein, en meng die ook in je beslag.

8

Voeg als laatste je chiazaad gelei toe. Het moet echt een dikke drab zijn waar een theelepel rechtop in kan blijven staan. Meng niet met een mixer maar roer voorzichtig met een houten pollepel tot alles goed gemengd is.

9

Verdeel het beslag over 2 ingevette of met bakpapier beklede bakvormen van 20 cm. Zelf leg ik altijd bakpapier op de bodem en zet dat vast met de ring van de bakvorm, en smeer de opstaande rand dan in met olie of margarine. Dan komt het makkelijkste los.

10

Zet de bakvormen gedurende zo'n 25 minuten in een op 170 graden voorverwarmde oven. De taart is gaar als je er met een satéprikker in prikt en hij komt er droog uit. Als het deeg nog vochtig is, zet hem er dan nog ietsje langer in.

11

Terwijl de cake bakt maak je de frosting. Rasp hiervoor een limoen en zet de rasp apart. Dezelfde limoen pers je vervolgens uit. Zet het sap ook apart.

12

Giet de cashewnoten goed af en doe ze in de keukenmachine. Giet de limoensap, de kokosolie en de amandelmelk erbij. Laat lekker draaien tot het een fijne, smeerbare substantie wordt. Als het te dik is, voeg dan beetje bij beetje nog wat amandelmelk toe, maar voorzichtig, je wilt niet dat het van je taart af stroomt dadelijk. Voeg dan de suiker en 3/4 van de limoenrasp erbij. Zet je frosting in de koelkast om af te koelen en wat uit te harden. Het wordt gekoeld nog wat steviger door de kokosolie, en daarna op kamertemperatuur weer zachter.

13

Als je taarten gaar zijn haal je ze uit de oven en laat je ze helemaal afkoelen. Dat betekent niet ongeduldig zijn en hem halverwege al uit de vorm halen, goed laten afkoelen! Daarna snij in je indien nodig nog even langs de opstaande taartrand en haalt dan voorzichtig de ring eraf.

14

Vlak voordat je de taart wil gaan serveren smeer je een laagje frosting bovenop 1 taartdeel, zet je het tweede taartdeel er bovenop en smeer je daar ook weer een laag frosting op. Daar kruimel je nog wat extra grof gehakte walnoten, of als je dat mooi vind halve walnoten, overheen. En je strooit de laatste limoenrasp er overheen.

15

Enjoy!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Guusje De Groot
  13 januari 2019 at 13:33

  De lekkerste taart die ik ooit heb geproefd, echt een succes

  • Reply
   admin
   13 januari 2019 at 13:33

   dankjewel!

  Leave a Reply