hapje/ kids/ kookboek

Gehakte balletjes

Tegenwoordig heb je allemaal vleesvervangers. Een aantal daarvan zijn best goed, maar zelf maken is behalve leuker, eigenlijk veel lekkerder. En je hebt controle over wat er in zit, hoeveel zout of welke vetten (geen palmolie bijvoorbeeld). Van allerlei groentes kun je balletjes maken: aubergineballetjes, paddestoelenballetjes of zoals in dit recept: bonenballetjes. Door de mosterd en tamari in dit recept krijgt het echt een gehaktballensmaak, maar qua textuur is het wel heel anders. Het zijn geen sappige ballen, maar zachte met een krokant laagje. Het recept komt uit een boek dat Happy Food heet, daar wordt je sowieso al blij van…

Gehakte balletjes

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 5

Ingredients

  • 75 gr rijst (ik gebruikte zwarte rijst voor extra smaak, zilvervlies kan ook, wit zou ik niet doen)
  • 3 el plantaardige olie
  • 1 ui
  • 1 tl tijm
  • 4 el tamari
  • 1 el mosterd
  • 1 blik zwarte bonen
  • 50 gr haverzemelen

Instructions

1

Kook de rijst volgens de instructie op de verpakking.

2

Verhit in een pan de helft van de plantaardige olie en bak hierin de ui, tijm, mosterd en 3 el van de tamari. Bak op middelhoog vuur zo'n 5 minuten en zet het vuur uit.

3

Meng in een keukenmachine de uitgelekte bonen en het uienmengsel, maal niet helemaal glad maar wel dat het lekker plakkerig is.

4

Schep het bonenmengsel in een kom, voeg de haverzemelen, nog een lepel tamari en de gekookte rijst toe en meng goed door elkaar. Als het een beetje droog is, voeg dan nog wat tamari toe. Als je van zout houdt, is dat sowieso een goed idee.

5

Leg een vel bakpapier op het aanrecht en rol met natte handen balletjes van het bonenmengsel.

6

Verhit de rest van de plantaardige olie en bak je balletjes in zo'n 10 minuten rondom lekker bruin en knapperig.

7

Serveer ze met wat je maar wil, oldskool met aardappels en groente, of in een pasta of rijstgerecht, of zelfs op een broodje zijn ze lekker.

8

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply