hoofdgerecht/ kids

Paddestoelenrisotto

Risotto is het lievelingseten van 2 van mijn 3 kinderen. En dat snap ik ook wel. Het is romig, smaakvol en je kan het in verschillende varianten maken. Toen ik overstapte naar plantaardig eten maakte ik me wel een beetje zorgen, want risotto zonder parmezaan, dat is natuurlijk vloeken in de ‘chiesa’.
Toch heb ik na wat kaasloze varianten nu een secret ingredient gevonden die de kazige smaak lekker vervangt: edelgistvlokken. Edel wat, hoor ik je denken? Edelgistvlokken dus. Je moet er even voor naar de Ekoplaza of de Tuinen. Je koopt het in een bus, het zijn een soort schilfertjes en het ziet er een beetje uit als visvoer. Klinkt niet heel aantrekkelijk, al zeg ik het zelf, maar als vervanging van kaas is het wel een uitkomst. Kom maar door met die risotto dus…

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 4
Prep Time: 5 Cooking Time: 45

Ingredients

  • 300 gr arboriorijst (doe jezelf een plezier en koop goede, niet die Lassi shit, bij goede arborio komt meer zetmeel los voor dat smeuiige risotto gevoel)
  • 1 liter bouillon (voor paddestoelenrisotto gebruik ik paddestoelenbouillon, heel umami!)
  • 3 stengels bleekselderij
  • 3 tenen knoflook
  • 400 gr paddestoelen (kies je eigen favorieten, ik hou van een mix)
  • 100 ml witte wijn
  • handvol kleingesneden peterselie
  • 3 eetlepels edelgistvlokken

Instructions

1

Maak in een pannetje bouillon, als het heeft gekookt zet je het vuur uit.

2

Snij de bleekselderij en knoflook klein en bak het in ruime, echt ruime olie. Niet te heet want anders verbrandt de knoflook en dat is de dood in de pot.

3

Als de bleekselderij zacht is doe je de risottorijst in de koekenpan. Als de rijst de olie heeft opgezogen doe je de wijn erbij. Als de rijst de wijn heeft opgezogen begin je met een soeplepel de bouillon toe te voegen. Iedere keer een flinke scheut, en pas weer toevoegen als alles is opgenomen. Blijf tussendoor goed roeren zodat het niet aanbakt en de zetmeel goed vrij kan komen.

4

Ondertussen bak je in een andere pan de paddestoelen beetje bij beetje. Kom niet in de verleiding om ze rauw bij de risotto te gooien want dan kook je ze in de bouillon en dat is niet lekker. Je wil die lekkere herfstige gebakken paddestoelen smaak. Pas als je alles gebakken hebt, en je bouillon is bijna op, dan gooi je ze pas bij de risotto.

5

Als je bouillon op is proef dan je risotto om te checken of het goed gaar is, de rijstkorrels lekker zacht. Soms ziet het er al helemaal romig uit maar zijn je korrels nog hard van binnen. Not good. Als je bouillon al op is en je korrels kunnen toch nog wat extra gebruiken, maak dan niet opnieuw bouillon, voeg gewoon nog wat water toe. De smaak zit er al zo in dat wat water toevoegen helemaal niet erg is. Zet het vuur pas uit als de korrels echt zacht zijn van binnen. Voeg de edelgistvlokken en peterselie toe. Schep om en laat even 3 minuten rusten. Schep nogmaals om en schep op!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply