bijgerecht/ hoofdgerecht/ pittig

Gegrilde courgette en asperges met zeekraal en warme dressing

Sinds ik weer een nieuwe grillpan heb ben ik weer steeds vaker groente aan het grillen. Een heerlijke manier van groenten bereiden, het is niet zo vettig als wanneer je je groente gewoon bakt en het zwarte grillrandje geeft het net wat rokerig extra’s. Maar alleen gegrilde groente kan ook wat vlak zijn, dus experimenteerde ik met een een warme dressing die ik over de gegrilde groente drapeerde. Warme olie met knoflook, peper, olijven en pistachenoten geven je groente echt een heerlijke bite. Hussel het met wat pittige rucola en ziltige zeekraal, serveer het met zwarte rijst en je hebt een heerlijke umami bom.

Gegrilde courgette en asperges met zeekraal en warme dressing

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 2
Cooking Time: 50 min

Ingredients

 • 150 gr zwarte rijst
 • 1 courgette
 • 8 groene aspergestengels
 • 2 el lekkere olijfolie
 • 1 flinke teen knoflook
 • 1/2 peper
 • 8 zwarte olijven
 • 1 stengel bosui
 • handje pistachenoten
 • flinke snuf versgemalen zout
 • flinke snuf versgemalen peper
 • 2 handjes zeekraal
 • 2 handjes rucola

Instructions

1

Bereid de zwarte rijst volgens de instructie op de verpakking. Die van mij moet 50 minuten koken. Zo lang? Ja, zo lang, maar daarvoor krijg je dan ook heerlijk stevige, smaakvolle rijst. Witte snelkookrijst kan ook, maar dan boet je wel in op smaak.

2

Snijdt ondertussen je groente zo grof als je zelf lekker vindt. Een kwartier voordat je rijst klaar is verwarm je je grillpan op het vuur en gooi je de groente in de pan. Zet het vuur hoog en hou goed in de gaten wanneer je moet omscheppen.

3

Terwijl je groente ligt te grillen snij je de knoflook, peper, bosui en olijven klein. Hoeveelheden zijn een smaakkwestie, wat ik probeer uit en proef, en versterk wat je lekker vindt: pittig, zoutig of knoflokig. Verwarm in een klein pannetje lekkere olijfolie. Echt verwarmen, op een laag vuur, niet te heet, maar wel zo warm dat de smaken lekker vermengen. Voeg de kleingesneden smaakmakers met de pistachenoten toe en schep af en toe om terwijl het warm wordt. Voeg een flinke snuf versgemalen peper en zout toe.

4

Giet de rijst af als hij klaar is en schep op elk bord zoveel rijst als je lekker vindt.

5

Als de gegrillde groente klaar is draai het vuur uit en meng in de pan de rucola en zeekraal met de groente. Drapeer een flinke schep groente bovenop of naast de rijst, en maak naar smaak af met de warme dressing.

6

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply