Risotto is een heerlijk vega gerecht. Je kan er van alles mee, allerlei soorten seizoensgroenten kun je er doorheen gooien. Met asperges en citroenrasp heb je een frisse lenterisotto, venkelrisotto is voor mij echt zomer en met paddestoelen en tijm maak je heerlijke winterrisotto. Pompoen is eigenlijk een herfstgroente, maar zo lang houdbaar dat je er ook prima een winterrisotto mee kunt maken. Met gebakken pompoen is het al heerlijk maar extra smaak voeg je toe met salie of met geroosterde walnoot. Een simpel gerecht, helemaal als je biologische pompoen gebruikt die je met schil kan bakken.
Pompoenrisotto met salie
Ingredients
- 1/2 pompoen
- 3 el zonnebloemolie
- 1 liter groentebouillon
- 150 gr risotto
- 1 glas witte wijn (of martini als je van de school van Jamie Oliver bent)
- 3 stengels bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 4 blaadjes salie
- handje walnoten
- handje edelgistvlokken
Instructions
Ontdoe de pompoen van zijn pitten en snij de pompoen in stukjes. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de pompoen zo'n 10 minuten op middelhoog vuur.
Maak in een steelpannetje de groentebouillon klaar zodat je die dadelijk bij de risotto kan gebruiken.
Snijd ondertussen de bleekselderij en knoflook klein.
Als de pompoen zacht en bruin gekleurd is (pas op niet te hard, zwartgeblakerd is niet lekker) zet je het apart.
Verwarm in dezelfde pan de 2 eetlepels olie en bak de bleekselderij en knoflook 1 minuut aan. Doe de risotto erbij en laat de risotto de olie opnemen. Als de risotto droog staat voeg je de witte wijn toe.
Als de rijst alle wijn heeft opgenomen begin met met toevoegen van groentebouillon. En dat doe je niet in een keer de hele bubs, maar stukje bij beetje zorg je dat het steeds onder water staat. Op die manier komt het zetmeel van de rijst goed vrij waardoor je die herkenbare kleverige rijst krijgt.
Op zich hoef je dan de volgende 20 minuten verder niet veel te doen zolang je een oogje in het zeil houdt en op tijd aanvult, kun je ook ondertussen de krant lezen, met je gasten kletsen of je socials bijhouden.
Halverwege voeg je de pompoen toe, zodat die ook nog even kan meegaren.
Als de bouillon bijna op is proef je even, de korrels moeten echt zacht zijn, anders moet je nog meer water toevoegen.
Als je risotto klaar en gaar is voeg je de edelgist toe. Die geeft een kazige smaak aan je risotto (en zit vol vitamine B).
De risotto is zo al lekker, maar als je zin hebt in wat extra's voeg je wat kleingesneden salie en/of een handje geroosterde en verkruimelde walnoten toe.
Enjoy!
2 Comments
Alex
4 januari 2020 at 18:48Lekker. In plaats van walnoten pecannoten gebruikt. En ook parmezaanse kaas gebruikt….dus niet helemaal vegan.
admin
5 januari 2020 at 19:19Fijn dat het lekker was. Ennuh… de keuze is aan jou, niks moet 🙂