bijgerecht/ makkelijk/ salade

Friszoete koolsalade

Voor het kerstdinerbuffet zou ik dit jaar de salade maken, en koos uit TLV Vegan van de onvolprezen Jigal Krant de ‘drie soorten kool salade’. Omdat ik niet alles in huis had (ok, vergeten te halen…) en mijn kinderen een aversie hebben tegen koolrabi, maakte ik er een beetje een eigen versie van. Nog steeds met meerdere kolen, nog steeds met een frisse tahin-dressing en nog steeds met fruit. Niet moeilijk om te maken en ook door de carnivore en flexitariër familieleden zeer gewaardeerd. Schoonzus vroeg om het recept dus bij deze! Ik gebruikte geen voorgesneden groente maar hakte er zelf lustig op los. De hoeveelheden zijn dus geënt op hele kolen, niet op zakjes. Die kan je natuurlijk ook gebruiken maar dan moet je zelf de hoeveelheden een beetje inschatten.

Friszoete koolsalade

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 10

Ingredients

 • 1/4 witte kool
 • 1/4 rode kool
 • zout
 • 1 flinke winterpeen
 • 1 appel
 • 100 gr druiven
 • 100 gr pinda's ongezouten
 • 15 gr verse dille
 • 3 el tahin (Israelische, Palestijnse of Libanese, niet die van de Turkse toko)
 • 1 tl groffe mosterd
 • 1 el zonnebloemolie
 • 1 el frambozenazijn
 • 1 tl ahornsiroop
 • 2 el plantaardige melk (ik gebruikte havermelk)

Instructions

1

Snijd de witte kool met een scherp mes in kleine stukjes, of gebruik een keukenmachine. Bestrooi ruim met zout en kneed goed door. Hetzelfde met de rode kool maar zout de kool in een andere kom zodat niet alles in één keur paars wordt van de rode kool. Laat even staan.

2

Schil en snijd de winterpeen en appel klein en meng in een grote schaal met de kool.

3

Snijd de druiven in halfjes en gooi samen met de pinda's bij de kool.

4

Meng voor de dressing alle natte ingredienten in een kommetje en klop zodat het een mooie gladde dressing wordt. Als je hem iets dunner wil leng hem dan nog een beetje aan met nog wat plantaardige melk. Proef en breng eventueel nog op smaak met zout en peper en meng goed met de salade.

5

Snijd of scheur de dille en strooi over de salade. Schep nog een paar keer om en serveer.

6

De salade is ook goed te bewaren in de koelkast en na 3 dagen nog steeds lekker, dus ook goed voor bereiden. Alleen de dille zou ik dan wat later toevoegen.

7

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply