hoofdgerecht/ pasta

Vegan lasagne

Ik had nog nooit vegan lasagne gemaakt. Wel vegan bolognese, en vegan bechamelsaus, dus hoe moeilijk kon het zijn? Niet moeilijk dus! Ik vond bij de Albert Heijn volkoren lasagnebladen waar geen ei in zit dus toen was de cirkel rond. Het enige puntje is de kazige toplaag, dat was wel even zoeken. Je kunt vegan kaas gebruiken maar ik ben daar niet zo fan van. Ik maakte wat meer bechamel voor het romige, en strooide daar wat zelfgemaakte vegan parmezaan over heen. Doe hiervoor 2 eetlepels droge zonnebloempitten, 1 eetlepel edelgistvlokken, 1/4 theelepel zout en 1 flinke teen knoflook in een blender en laat droog draaien tot een korrelig geheel. Onderstaand recept is voor 2 personen, maak zoveel je wil, want de volgende dag is ie wat steviger, en na even opwarmen in de oven, misschien wel nóg lekkerder!

Vegan lasagne

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 2

Ingredients

 • 2 el olijfolie
 • 3 stengels bleekselderij
 • 1 winterpeen
 • 3 tenen knoflook
 • 1 tl zout
 • 2 tl oregano
 • flinke snuf peper
 • 1 glas rode wijn
 • 1 fles passata
 • handje basilicum
 • 200 gr doperwten
 • 1 pakje vega gehakt
 • 30 gr plantaardige margarine
 • 30 gr bloem
 • snuf zout
 • snuf peper
 • snuf nootmuskaat
 • 1 tl mosterd
 • 300 ml havermelk (of eigenlijk zoveel je nodig hebt voor de dikte die jij fijn vindt)
 • volkoren lasagnebladen
 • vegan parmezaan (2 el zonnebloempitten, 1 el edelgistvlokken, 1/4 tl zout en 1 flinke teen knoflook)

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 180 graden.

2

Snij de bleekselderij en winterpeen heel fijn. Verwarm de olijfolie in de koekenpan en voeg de groente toe. Laat zo'n 3 minuten bakken. Snijd ondertussen de knoflook klein (of pers, ik heb de voorkeur voor snijden) en voeg toe aan de groenten. Voeg na 1 minuut ook de zout, peper, oregano en wijn toe en laat 5 minuten sudderen.

3

Voeg de passata toe en laat het geheel een kwartier sudderen.

4

Smelt in een steelpannetje de margarine. Als die helemaal vloeibaar is voeg je de zout, peper, nootmuskaat en mosterd toe. Roer goed door voor je de bloem toevoegt. Blijf roeren, het fijnst is met een houten lepel, tot je een droge substantie hebt en laat die 1 minuut op laag vuur bakken. Zorg dat het niet aanbrandt!

5

Voeg dan de havermelk stukje bij beetje toe, blijf roeren zodat de melk helemaal wordt opgenomen en voeg dan de volgende slok toe. Blijf dit herhalen tot je bechamel de juiste dikte heeft, ik vind vanillevla dikte het fijnst. Zet het vuur dan ook uit, en gebruik de bechamel redelijk snel want hoe langer hij staat hoe verder hij indikt.

6

Ga terug naar je tomatensaus en voeg de doperwtjes (ik gebruikte biologische diepvries), basilicum en vegagehakt toe. Die hoeft niet heel lang mee te bakken want dat gaart wel in de oven. In originele lasagne zitten natuurlijk geen doperwtjes, maar ik vind een portie groen erbij wel fijn. Als je liever wat eiwitten toevoegt, kan je de doperwtjes ook vervangen door een klein blikje linzen.

7

Pak de ovenschaal en begin met een laag tomatensaus. Bedek de saus met lasagnebladen en daarover heen een laagje bechamel. Vervolgens weer een laagje tomatensaus, lasagnebladen en bechamel. Mijn ovenschaal is na 2 lagen vol dus ik maak het alleen nog af met de vegan parmezaan voor wat zoutige kaassmaak. Ik heb die op voorraad, ik maak eens in de zoveel tijd een potje en mik het zo af en toe over m'n eten, maar je kan het ook speciaal hiervoor maken. Gewoon alle ingredienten in de blender en laten draaien tot je een droog korrelig geheel hebt. Strooi dit over je bechamellaag en zet de lasagne in de oven.

8

Laat ongeveer 40 minuten in de oven staan.

9

Als het klaar is, laat even de eerst hitte eraf slaan want je brandt je bek anders.

10

Snij in 4 stukken, en neem 2 stukken pp.

11

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply