kookboek/ makkelijk/ pasta

Gigli met kikkererwten en za’atar

Met de komst van Ottolenghi werd koken met groente weer sexy. Wie heeft er inmiddels geen boek van de Londense Israëliër in de boekenkast staan? Er was ook commentaar op zijn enorme ingrediëntenlijsten, en als je daar moeite mee hebt is zijn laatste boek Simpel ideaal. Al zijn niet al zijn gerechten plantaardig, ze zijn wel makkelijk te veganizen. Dat deed ik met dit gerecht ook, ik verving de ansjovis door zwarte olijven. Anders, zeker, niet zo ultiem ziltig als ansjovis, maar ook heerlijk. Za’atar is een oosterse kruidenmix die je bij de toko kan vinden, of bij de beter supermarkt. Om het nog iets meer bite te geven, voegde ik ook sumak toe.

Gigli met kikkererwten en za'atar

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 2
Cooking Time: 30 min

Ingredients

 • Olijfolie
 • een kleine of een halve ui
 • 2 tenen knoflook
 • 1 tl gemalen komijnzaad
 • 1 tl tijmblaadjes
 • 10 zwarte olijven (liefst kalamata)
 • halve citroen (rasp eerst de schil en pers dan het sap uit)
 • 1 blik kikkererwten, uitgelekt
 • 1 tl bruine basterdsuiker
 • 200 ml groentebouillon
 • 100 gr giglipasta (of schelpjes, maar iets wat de saus goed vasthoudt)
 • 50 gr verse bladspinazie (nee, geen diepvries, echt niet)
 • handje verse peterselie
 • 1 tl za'atar
 • snuf sumak
 • snuf zout en peper

Instructions

1

Verwarm de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Snij de ui en knoflook klein en bak kort. Snij de olijven in kleine stukjes en voeg met de komijn, tijm en citroenschil toe. Bak samen een minuut of 3 tot het gaar en bruin is.

2

Voeg de kikkererwten en suiker toe en bak alles onder af en toe roeren zo'n 8 minuten tot de kikkererwten krokant worden. Giet dan de bouillon en het citroensap erbij en laat nog zo'n 5 minuten inkoken. Haal de pan van het vuur en zet opzij.

3

Breng een pan ruim water aan de kook, doe de pasta erin en kook volgens de instructie.

4

Als de pasta nog 2 minuten moet, zet dan de saus weer aan en voeg de spinazie en peterselie toe. Met het verwarmen slinkt de spinazie. Voeg naar smaak zout en peper toe. Als je een grote koekenpan hebt kun je de pasta toevoegen en het als geheel even opbakken. Anders meng je het in de borden.

5

Schep op elk bord de pasta met saus. Bestrooi met za'atar en sumak.

6

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply