hapje/ kookboek/ voorgerecht

Aubergine cannelloni

Sarah Britton is niet de bekendste kookboekenschrijfster, maar toen ik eenmaal haar kookboek My New Roots in huis had, was het snel een van mijn favorieten. Niet zo complex als Ottolenghi, juist makkelijke recepten die je ook gewoon doordeweeks in een half uurtje op tafel hebt staan. En wel superlekker. Een van de laatste recepten die ik van haar probeerde waren de cannelloni van aubergine. Om de aubergine te grillen, te vullen en op te rollen was niet nieuw voor me. Wel de vulling die ze gebruikte, een soort vegan ricotta, gemaakt van geweekte zonnepitten. Je kunt het als voorgerechtje maken, en dan 2 per persoon serveren, maar ze zijn zo lekker dat het ook prima als hoofdgerecht kan als je er vier per persoon maakt, en lekker zuurdesembrood erbij serveert waarmee je het laatste beetje tomatensaus van je bord eet. 

Cannelloni van aubergine

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 2
Prep Time: 120 min Cooking Time: 30 min

Ingredients

 • 100 gr rauwe zonnebloempitten
 • 1/4 tl zout
 • 1/2 teen knoflook
 • 15 ml citroensap
 • 30 ml water
 • 2 aubergines
 • plantaardige olie
 • 1/2 tl zout
 • 60 ml lekkere olijfolie
 • 3 tenen knoflook
 • 1/2 tl chilivlokken (of iets meer als je pittiger wil)
 • 1/2 tl zout
 • 2 blikken (biologische) tomatenblokjes
 • 10 kalamata olijven
 • handje basilicumblaadjes

Instructions

1

We beginnen met de vegan ricotta. Zet daarvoor de zonnepitten twee uur van tevoren in ruim water zodat ze de ruimte hebben om te weken. Na minstens twee uur laat je de pitten uitlekken en doe ze daarna in een keukenmachine samen met de zout, kleingesneden knoflook en citroensap en de helft van het water. Laat het even draaien en als het te droog is voeg dan langzaam de rest van het water toe. Het moet een beetje een hummus achtige substantie worden. Zet apart.

2

Verwarm de over voor op 200g graden. Snij de aubergine in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Smeer in met olie en zout en grill in de oven, ongeveer 10 minuten per kant, tot ze zacht en bruin zijn. Haal ze uit de oven en laat een beetje afkoelen.

3

Terwijl de aubergine in de oven grillt maak je de tomatensaus. Verwarm de olie. Snij de knoflooktenen klein en bak hem in de olie. Als hij zacht en bruin is (pas op dat hij niet verbrandt) voeg je de tomaat, chilivlokken en zout toe. Laat even lekker sudderen een een klein beetje indikken.

4

Snij de olijven in kleine stukjes en scheur de basilicumblaadjes in kleine stukjes. Meng beiden met de 'ricotta', proef en voeg naar smaak evt. meer olijf of basilicum toe. Doe een eetlepel vulling op een plak aubergine en rol op. Vul zo alle aubergine tot mooie rolletjes. Doe wat saus op een bord en leg de rolletjes erin.

5

Met de warme saus, afgekoelde aubergine en koude ricotta is het een lauw-warm gerecht. Als je echt een warm gerecht wil kan je de rolletjes ook voorzichtig opwarmen in een koekenpan. Lauwwarm of heet, allebei heerlijk.

6

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply