bijgerecht/ makkelijk/ salade

Zeekraalsalade met tempeh, bietjes en pijnboompitjes

Voor bij de oudjaarsdis maak ik dit jaar een gevulde salade die lekker veel smaken bevat zonder dat je er de hele middag voor de keuken in hoeft. Dit bijgerecht smaakt zoet, zilt en pittig, en mocht je willen kun je er met een beetje limoensap ook nog een zuurtje aan toevoegen. Het is niet echt een kindersalade, maar even proeven mag altijd.

Zeekraalsalade met tempeh, bietjes en pijnboompitjes

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...

Ingredients

  • half blok tempeh
  • plantaardige olie
  • sojasaus (van de toko, toch het lekkerst)
  • srirachasaus (van de toko, toch het lekkerst)
  • honing
  • klein zakje rucola (40 gr)
  • bakje zeekraal (ik haal het bij de AH, die verkopen het in de koeling bij de visproducten)
  • bakje gekookte biologische bietjes (250 gr)
  • klein blikje linzen (160 gr, zelf koken kan ook, lekkerder, maar kost meer tijd, zorg dan wel dat je groene of bruine linzen neemt, rode linzen worden snel pulp)
  • 2 handjes pijnboompitjes
  • evt. norichips ter garnering

Instructions

1

Snijd de tempeh in kleine reepjes en bak in plantaardige olie op middelhoog vuur. Bak zo'n 5 minuten tot de tempeh aan alle kanten lichtbruin is. Voeg aan de koekenpan naar smaak wat sojasaus, srirachasaus (pas op, is heter dan je denkt) en een beetje honing toe. Schep veelvuldig om zodat het donkere kleverige reepjes worden en niet aanbrandt!

2

Ik vind hoeveelheden lastig want ik schenk op gevoel, maar ik denk dat ik ongeveer 3 eetlepels soja, een halve eetlepel sriracha en een eetlepel honing doe. Het is ook een kwestie van smaak: wil je pittiger meer sriracha, wil je zoeter meer honing...

3

Als je tevreden bent, zet de tempeh uit en richt je op de salade.

4

Meng in een grote kom de rucola, een deel van de zeekraal (naar smaak, ik vind het geweldig dus ik neem ruim) en de afgegoten linzen.

5

Zet een droge koekenpan op laag vuurt en rooster de pijnboompitjes kort (let op, niet laten aanbranden!)

6

Snijd ondertussen de bietjes in hele kleine blokjes en voeg toe aan de salade.

7

Voeg ook de pijnboompitjes toe en schep het geheel om. Ik gebruik voor deze salade geen dressing omdat er al zoveel smaak in zit, maar als je wil kan je er een drupje goede olijfolie bij doen en wat limoensap.

8

Verdeel over de borden en garneer evt. met wat nori chips.

9

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply