hapje/ kids

Vegan worstenbroodjes

Saucijzenbroodjes hadden we wel al eens gemaakt, en dat is met bladerdeeg uit de supermarkt een makkie, dus gingen we voor een iets grotere uitdaging: worstenbroodjes. Eigenlijk hetzelfde idee, gekruidgehakt vulling alleen met brooddeeg ipv bladerdeeg. Gistdeeg moet wel rijzen dus het kost vooral meer tijd, maar op een luie zondag is dat helemaal niet erg. Zonder ei om het deeg mee te bestrijken krijg je niet zo’n mooie goudgele glans, dus als je vegetariër bent en vindt dat het oog ook wat wil, zou ik dat wel gebruiken. Voor onze vegan versie deden we dat niet. Voor het deeg en de vulling gebruik je normaal ook een ei, we maakten een chia-ei en bestrijkten het deeg met wat plantaardige melk.

Vegan worstenbroodjes

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...

Ingredients

 • 2 tl chiazaad
 • 7 gr instant gist
 • 100 ml lauwe plantaardige melk (wij gebruikten havermelk)
 • 225 gr bloem
 • 1 tl zout
 • 2 gr zachte plantaardige margarine
 • 200 gr vegagehakt (liefst de semi-verse, niet de rulgebakken)
 • 1 tl paneermeel
 • 2 tl chiazaad
 • 1 tl havermout
 • snuf peper en zout
 • snufje gemalen kruidnagel
 • snufje nootmuskaat
 • 1/2 tl mosterd

Instructions

1

Maak eerst het chia-ei. Daarvoor week je 2 tl chiazaad met 6 tl water. Na een minuut of tien ontstaat een gelei-achtige massa die je door je beslag kan roeren.

2

Voor het deeg weken we de gist in de lauwwarme melk (even oppiepen in de magnetron) totdat de gist is opgelost. Ook een minuut of 10.

3

Zeef de bloem met het zout in een beslagkom en voeg langzaam het gistmengsel en de zachte boter (kort oppiepen in de magnetron) toe. Voeg op het allerlaatst het chia-ei toe en kneed kort tot een soepel deeg. Zet in de beslagkom met een vochtige theedoek eroverheen op een warme plaats en laat anderhalf uur rijzen.

4

Maak ondertussen de vulling. Maak hiervoor nog een chia-ei, voeg hieraan de havermout toe, en voeg net zolang vocht toe totdat de gelei-achtige substantie ontstaat die je nodig hebt. Voeg de zout, peper en specerijen toe aan het chia-ei en schep om. Voeg het kruiden chia-ei toe aan het gehakt en schep goed om. Voeg als laatste het paneermeel en de mosterd toe. Er moet een licht plakkerige massa ontstaan.

5

Als het deeg goed gerezen is rol je het uit tot een rechthoekige lap van ongeveer een halve centimeter dik. Leg in de lengte een rolletje gehakt van ongeveer 2 cm hoog en laat aan de korte kant wat ruimte over. Vouw vervolgens de korte kant eerst naar binnen en rol vervolgens de lange kant. Bestrijk de plek waar het deeg elkaar raakt met water zodat de naad lekker plakt.

6

Snijd het deeg wat over is weg, rol opnieuw een rechthoekige plak uit en herhaal tot je deeg op is.

7

Bak de worstenbroodjes in ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

8

Snijd na afkoelen in gelijke stukken. Direct lekker, maar de volgende dag misschien wel nog lekkerder...

9

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply