basics/ pasta

Sugo di Pomodori

Voor een pastasaus gebruik ik heel vaak gevelde tomaten uit blik als basis. Zeker de biologische zijn prima. Maar als de tomatensaus niet de basis is maar het middelpunt, vind ik het heerlijk om die zelf te maken. Voor een basissaus is het even een werkje, tomaten ontvellen, maar het grootste deel van tijd is inkoken dus die kan je meditatief roerend maar ook efficient anders besteden. Als je goede tomaten gebruikt is het resultaat simpelweg tongstrelend. Deze saus heeft weinig meer nodig dan wat basilicum, italiaanse kruiden of wat rode peper als je wat pikanter wil, maar gewoon zo over de pasta is ook superlekker.

Sugo di Pomodori

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 2
Cooking Time: 60 min

Ingredients

  • 10 goede pomodori tomaten
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el balsamico
  • flinke snuf zout
  • snuf peper
  • snuf suiker

Instructions

1

We starten met het ontvellen van de tomaten. Breng daarvoor een grote pan water aan de kook en doe de tomaten erin. Na een paar minuten beginnen er scheuren in het velletje te ontstaan en gaan ze drijven. Dat is het moment om ze met een schuimspaan (of iets anders waardoor je je handen niet verbrand maar ze toch heel blijven) uit het water te halen.

2

Terwijl de tomaten afkoelen snijd je het sjalotje heel fijn, verwarm je ruime olijfolie in een koekenpan en fruit je ze minstens 10 minuten lekker zachtbruin. Voeg dan de kleingesneden of geperste knoflook toe en laat een minuut meefruiten.

3

Terwijl het sjalotje fruit, peuter je de velletjes van de tomaten. Als in het midden nog een soort harde kern zit verwijder je die ook nog.

4

Als de knoflook na een minuut begint te geuren gooi je de ontvelde tomaten erbij.

5

Schep om, voeg de balsamico, zout, peper en suiker toe, en laat lekker pruttelen tot het goed is ingekookt. Hoe lang hangt een beetje af van hoe waterig je tomaten zijn, en van wat je zelf lekker vindt.

6

Proef ondertussen, en voeg evt nog wat van smaakmakers toe als je nog niet tevreden bent.

7

Als de saus klaar is kun je hem met de staafmixer helemaal fijn mixen, of gewoon nog wat groffer laten. Je kan hem af laten koelen en met een trechter in een fles doen, en dan is ie in de koelkast nog een paar dagen houdbaar.

8

Of je gooit hem warm over de pasta, voegt evt nog wat kruiden toe. Voor nu beperk ik me tot wat basilicum en schep twee heerlijke borden vol.

9

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply