Scones maakte ik wel vaker, maar dit recept van Yvette van Boven uit Homemade is zo lekkers zomers, dat moest ik in een vegan versie uitproberen. Dus karnemelk verving ik door sojamelk en de boter werd margarine, en nog steeds superlekker. Heerlijk fris door de limoen, zacht van binnen door de aardbeien en toch ook een beetje zoet. De kinderen aten hun vingers er bijna bij op, en ik ook…
Opgerolde aardbei scones
Ingredients
- 400 gr aardbeien
- 4 el kristalsuiker
- rasp en sap van 1 limoen
- 500 gr bloem
- 1,5 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- flinke snuf zout
- rasp van 1 limoen
- 100 gr plantaardige margarine (koud)
- 150 ml plantaardige melk
Instructions
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de aardbeien schoon en snijd ze in schijfjes. Als je grote aardbeien hebt, halveer ze dan eerst, te grote stukken wordt zo lastig rollen in het deeg. Rasp een limoen over de aardbeien heen en pers hem daarna uit. Schep vervolgens de limoensap en de 4 eetlepels suiker door de aardbeien en zet apart.
Zeef de bakpoeder en baking soda door de bloem, rasp de limoen en voeg de zout toe. Schep alles door elkaar.
Snijd de margarine in kleine blokjes, en kneed die met je vingers (of prak met een vork) door de bloem totdat de boter klein is en het geheel een korrelige substantie is.
Voeg de plantaardige melk toe en kneed tot een soepel deeg.
Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak tot een rechthoekige lap van 1 cm dik.
Bedek de lap met 3/4 van de aardbeien en laat een strook aan de bovenkant open. Rol het deeg voorzichtig op tot een rol.
Snijd (liefst met een gekarteld mes) de rol in gelijke stukken van 2 cm, en leg ze voorzichtig op een bakplaat met bakpapier.
Bak in ongeveer 30 minuten of tot het deeg lichtbruin is.
Laat kort afkoelen en serveer met nog wat van de resterende aardbeien plus sap, en wat poedersuiker er overheen.
Enjoy!
No Comments