hapje/ voorgerecht

Tarte tatin van biet en rode ui

Tarte tatin als alternatief voor hartige taart met groenten vind ik een geweldige ontdekking. Hartige taart heeft bij mij vaak last van een zompige bodem, te gare groenten en heeft ei & kaas nodig om de boel bij elkaar te houden. Met tarte tatin daarentegen karamelliseer je de groenten eerst waarna het dakje van deeg gewoon goed kan garen en lekker knapperig wordt. Voor kerst maakte ik er eentje met bietjes en rode ui, lekker zoet en toch hartig. Hij ging schoon op!

Tarte tatin van biet en rode ui

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Laden...
Serves: 4
Cooking Time: 90 min

Ingredients

  • 400 gr rode bieten
  • 1 grote rode ui
  • 3 el olijfolie
  • 2 el appelazijn
  • 2 el basterdsuiker
  • snuf zout
  • snuf peper
  • 1 pakje bladerdeeg (kijk op de verpakking of er roomboter of ei in zit, die van Koopmans Traditioneel is prima)
  • sinaasappelrasp
  • beetje peterselie

Instructions

1

Snij de bietjes in blokjes en de ui in ringen, meng in een kom samen met de olie, azijn, suiker, zout en peper.

2

Maak een bakvorm anti-aanbak, ik doe daarvoor een stuk bakpapier onder de ring van de bakvorm zodat de bodem bedekt is en de groente niet aan de bodem vastkleeft.

3

Giet de bietjesmix in de bakvorm, dek af met aluminiumfolie en zet 45 minuten in de oven op 180 graden.

4

Laat ondertussen de bladerdeeg die je wil gebruiken ontdooien.

5

Haal na 45 minuten de bakvorm uit de oven, verwijder de folie en laat een klein beetje afkoelen.

6

Leg de bladerdeeg bovenop de bietjesmix en vouw het langs de randen van de bakvorm een beetje naar beneden toe om een soort van deegrand te creëren (daarvoor moet het een beetje afgekoeld zijn anders brand je je handen aan de bakvorm).

7

Zet het geheel terug in de oven en bak in zo'n 30 minuten tot de deegdeksel mooi bruin is.

8

Haal de vorm uit de oven, laat afkoelen, snij met een mes langs de ring van de bakvorm om hem los te maken en draai hem om. Ik doe daarvoor een houtenplank op de bakvorm, en draai het samen om, dan land ie mooi op de plank.

9

Voor je hem serveert, rasp je wat sinaasappelschil over de tatin en strooi je er wat heel klein gesneden peterselie overheen.

10

Enjoy!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Els
    10 januari 2019 at 08:58

    Dag José,
    Echt een heerlijk taartje. Zelfs mijn man, een echte carnivoor, vond het heerlijk.
    Ik fruitte de ui in een pan en later deed ik de bietjes en de andere ingrediënten daarbij. Dat kan ook.

  • Leave a Reply