bijgerecht/ hapje/ lunch

Gegrilde ras-el-hanout bloemkool

Toen ik jong was gruwelde ik van bloemkool. Misschien was het niet eens zozeer de smaak als wel de bereidingswijze, die stukgekookte groente met die weeïge kaassaus. Vaak gecombineerd met gekookte aardappelen, nog zo’n favoriet…
Tot ik erachter kwam dat je met bloemkool nog veel meer kon: in de Indiase curry, rauw in salade, bloemkoolrijst, als fluweelzachte soep, of als ovenschotel. Mijn laatste ontdekking is gegrilde bloemkool uit de oven. Het behoudt de knapperigheid, je kan een kruidige smaak toevoegen, en het laat zich goed combineren met wat je maar wil. En niet onbelangrijk: het is makkelijk te maken. Oventijd = chilltijd 🙂

Vandaag maakte ik het met ras el hanout. Dat is een vrij sterk smakende specerijenmix uit Noord-Afrika en het Midden Oosten. Het is geen mix met een vaste samensteling. Letterlijk betekent het: ‘het beste van de winkel’ en staat voor het beste wat de winkelier op dat moment te bieden heeft. Hierdoor kan de samenstelling van dag tot dag of van toko tot toko verschillen. Ik vermoed dat die van de AH redelijk constant is, maar bij dit soort specerijen fiets ik toch liever om naar de toko.

Gegrilde ras-el-hanout bloemkool

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 3,25 out of 5)
Laden...
Serves: 2

Ingredients

  • 1 hele bloemkool
  • 6 el olijfolie
  • snuf peper
  • snuf zout
  • 1 klein gesneden ui
  • 1/2 tl gember
  • 2 el ras el hanout (kruidenmix, het liefst van de toko)
  • 1 handje pistachenoten (grof gehakt)
  • 1 handje koriander

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 220 graden.

2

Leg de bloemkool op zijn kont en snij plakken van de bloemkool, de zogenaamde 'bloemkoolsteaks'. Je kan ze ook in roosjes snijden. Leg de bloemkool op een bakplaat of in een bakvorm, ik gebruik graag mijn brownievorm. Besprenkel met twee eetlepels olijfolie, peper en zout en meng alles door elkaar. Rooster de bloemkoolsteaks 15. Hussel de bloemkool om rooster nogmaals 15 minuten totdat de bloemkool een lekker gegrilld kleurtje hebben.

3

Ondertussen verwarm je in een pannetje de rest van de olie. Snij de ui en gember heel klein en bak op matig vuur tot alles lekker zacht is. Doe vervolgens de ras el hanout erbij. Blijf roeren tot het heerlijk gaat geuren en doe dan het vuur uit.

4

Serveer de bloemkool met wat grofgehakte pistachenoten en koriander.

5

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply