hoofdgerecht

Herfstig bordje vol

Op de markt zag ik kastanjes liggen en dacht aan vroeger. Ik ben opgegroeid in de Achterhoek. Als kind struinde ik daar uren door de velden en bossen en daar gingen we vaak plukken en grazen. Beukennootjes, kastanjes of bramen. Om gewoon ter plekke op te peuzelen, of thuis te poffen of te verwerken tot jam. Het zien van die kastanjes maakte dat warme gevoel weer helemaal in me los zodat ik niet anders kon dan ze meenemen. Alleen nu door m’n marktmannetje te betalen in plaats ze zelf van de bosgrond op te rapen. Thuis bedacht ik me dat ik ze wilde verwerken in een echt bossig gerecht. Allemaal aardse smaken gecombineerd tot een superlekker herfstig bordje vol knolselderij-kastanjepuree met gebakken pompoen en champignons, en honing-tijmwalnoten.

Herfstig bordje vol

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 2
Cooking Time: 40 min

Ingredients

 • 16 kastanjes
 • 1/2 knolselderij
 • 1 grote rode ui
 • 200 gr kastanjechampignons
 • 1/2 pompoen
 • 100 ml bouillon
 • 200 ml havermelk
 • 10 walnoten
 • 1 el honing
 • 1 tl tijm
 • snuf zout

Instructions

1

Pof de kastanjes in de oven (of op de barbecue als je die bij de hand hebt). Kerf hiervoor de kastanjes licht in, verwarm de oven op 200 graden en pof de kastanjes gedurende een minuut of 10. Laat de kastanjes eerst goed afkoelen zodat je ze kunt pellen.

2

Snij ondertussen de knolselderij in kleine blokjes. Bak die in een klein beetje plantaardige olie tot ze lekker zacht en lichtbruin zijn. Pel de de kastanjes en doe het vruchtvlees bij de knolselderij in de pan. Voeg de bouillon en 100 ml van de havermelk toe en laat op laag vuur lekker sudderen. Het duurt wel 15/20 minuten voordat de kastanjes echt zacht zijn. Zorg dat het niet droogkookt, voeg nog wat extra water toe mocht dat bijna gebeuren.

3

Snij ondertussen de rode ui en bak die in een grote koekenpan in een klein beetje olie. Snij ook de pompoen en champignons en voeg die toe. Laat op een middelhoog vuur lekker bakken.

4

Als de kastanjes zacht genoeg zijn om te blenderen doe je de andere 100 ml havermelk erbij en maak je van het geheel een zachte puree.

5

Kraak de walnoten en doe die in een schone koekenpan met de honing, zout en tijm op middelhoog vuur. Blijf erbij en schep goed om zodat het niet aanbrandt.

6

Verdeel de puree over de borden en schep de pompoenmix erbij. Strooi de honing-tijm walnoten erover.

7

Enjoy!


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply