hoofdgerecht/ snel

Kwartetje knollen

Het fijne aan de winter is die ruime keus aan winterse knolgroenten. Ze zijn heerlijk, of je ze nou rauw, gegrild, gekookt of gebakken gebruikt. Meestal gebruik ik ze als bijgerecht, of in een stoofpot of soepje, maar als experiment wilde ik ze een keer samen combineren in verschillende bereidingswijzen. Dus kwam ik gisteren van de markt terug met een knolselderij, pastinaak, aardperen, regenboogwortels en zoete aardappel. Van de pastinaak maakte ik zachtromige pastinaakpuree, van de aardpeer en zoete aardappel bakte ik knapperige schijfjes en de knolselderij en wortel gebruikte ik rauw in een frisse salade. Verschillende texturen en verschillende smaken die uitstekend samen gaan.

Kwartetje knollen

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 2
Cooking Time: 20 min

Ingredients

 • 2 pastinaken
 • 1 laurierblad
 • 2 zoete aardappelen
 • 3 aardperen
 • 1/4 knolselderij
 • 1 paarse en 1 oranje wortel
 • 1 el walnootolie
 • 1 tl vers geperste citroensap
 • 1 tl ahornsiroop
 • snuf zout
 • snuf peper
 • 2 walnoten

Instructions

1

Schil de pastinaken, snij in kleine stukje en doe ze in een pan met water. Zorg dat de pastinaakstukjes net onder water liggen. Voeg laurierblad toe en breng het geheel aan de kook. Laat het 15 tot 20 minuten koken tot de pastinaak lekker zacht is.

2

Schil ondertussen de zoete aardappel en aardpeer en snij in schijfjes. Verwarm in een koekenpan een ruime laag plantaardige olie en leg de schijfjes in de pan zodat ze lekker de ruimte hebben. Bak op laag vuur tot ze aan beide kanten lekker bruin zijn.

3

Schil ondertussen de knolselderij en wortels, en snij fijn voor de salade. Ik gebruikte een juliennesnijder voor mooie dunne reepjes, maar dat kan ook met een groffe rasp of een keukenmachine. Of oldskool met de hand.

4

Maak een dressing van de walnootolie, citroensap en ahornsiroop en meng door de salade. Breng op smaak met zout en peper.

5

Als de pastinaak zacht is giet het af en bewaar het kookvocht. Pureer de pastinaak met een blender of staafmixer en voeg wat kookvocht toe voor de juiste dikte. Voor een romiger effect kan je ook nog een slokje plantaardige melk toevoegen. Breng op smaak met zout en peper.

6

Verdeel de pastinaakpuree over de borden, leg de aardappel en aardpeer schijfjes ernaast en maak af met de salade. Kraak de walnoten en verkruimel deze boven puree en salade.

7

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply