lunch/ snel/ soep

Bietensoep met ‘yoghurt’

Bietensoep komt oorspronkelijk met een scheutje yoghurt of creme fraiche. Dat is een lekkere frisse tegenhanger voor de zoete biet, en ziet er mooi contrasterend uit. Maar als je geen zuivel meer eet, wat doe je er dan in? Voor een eerder recept maakte ik een soort ricotta van zonnepitten, dus ik bedacht me dat ik er ook best een soort yoghurt van kon maken. Experimenteren maar!

Bietensoep met 'yoghurt'

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 2

Ingredients

  • Plantaardige olie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 prei
  • 1/2 tl tijm
  • 250 gr bietjes
  • 500 ml groentebouillon
  • 50 gr zonnepitten
  • 1 el vers citroensap
  • snufje zout
  • evt peterselie

Instructions

1

Voor dit recept moet je de zonnepitten wel (minstens) 3 uur laten weken. Ik zet voor ik naar m'n werk ging een bakje pitten in ruim water.

2

Snij de knoflook klein en bak zacht in ruime olie op middelhoog vuur.

3

Snij de prei en gebruik het witte en lichtgroene deel, voeg toe aan de knoflook en laat zo'n 5 min zacht worden.

4

Als de pan zich er voor leent voeg je de bouillon toe, anders doe je de bouillon in je soeppan en voeg je de knoflook en prei toe aan de bouillon.

5

Voeg ook de bietjes en tijm toe en laat koken.

6

Hoe lang? Dat hangt er vanaf of je verse bietjes of voorgekookte gebruikt. Ik ben fan van verse bietjes, maar voor een soep zijn de voorgekookte prima. Het geheel moet lekker zacht worden, ik liet het zo'n 15 minuten pruttelen.

7

Maak ondertussen de "yoghurt" door de afgegoten zonnepitten (vang het vocht op) in een keukenmachine te doen en met de citroensap en snuf zout te laten draaien. Voeg om de substantie yoghurtdikte te laten bereiken evt nog wat opgevangen weekwater toe tot je tevreden bent over de dikte.

8

Pureer de soep en schenk ik een mooie kom.

9

Drapeer er wat "yoghurt" overheen en versier evt met een plukje peterselie.

10

Enjoy!


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply