hoofdgerecht/ kookboek/ voorraadkast

Indiase curry basis saus

Als je van Indiase curry houdt, dan is het boek The Curry Guy van Dan Toombs een must-have. Laat je niet afschrikken door de enorme lijsten met ingredienten, gewoon een bezoekje aan je lokale toko en je laten adviseren, en je voegt een heel spectrum aan bijzondere smaken toe aan je keuken. Het is geen vegan boek, maar er staan veel groentegerechten in en zoveel goede basiskennis dat het echt een goede investering is. Heel veel van zijn recepten werken met een basiscurrysaus, die je gewoon op een verloren zaterdagmiddag kan voorbereiden. Als het in losse bakjes de vriezer in gooit kan je het 3 maanden bewaren, en en kun je makkelijk een geurig Indiaas gerecht op tafel zetten. Zijn basisrecepten zijn gelijk voor enorme hoeveelheden. Ik heb het recept verkleind tot 4 bakjes, waarbij 1 bakje genoeg is voor 2 personen omdat je het met water of bouillon verdubbeld.

De basissaus is van zichzelf niet pittig omdat hij in allerlei gerechten toepasbaar moet kunnen zijn, van een milde korma tot een pittige vindaloo. De pit voeg je in de volgende fase toe. Dit is meer een hele rijke basissaus, met de dikte van yoghurt. Als je hem in een gerecht verwerkt zal je hem waarschijnlijk aanlengen.

Indiase curry basis saus

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3,50 out of 5)
Laden...
Serves: 8

Ingredients

 • 75 ml plantaardige olie
 • 400 gr ui
 • 20 gr wortel
 • 20 gr kool
 • 30 gr rode paprika
 • 30 gr groene paprika
 • 80 gr tomaat in blokjes
 • 3 tenen knoflook
 • 3 cm gember
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1 tl korianderpoeder
 • 1 tl fenegriekpoeder
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 tl kurkumapoeder
 • 1 tl garam masala

Instructions

1

Verhit de olie in een grote koekenpan, voeg de ui toe en bak ongeveer 5 minuten tot de ui zacht en glazig is. Voeg de andere kleingesneden groenten toe en bak nog 5 minuten.

2

Voeg alle ingrediënten toe en roer alles door elkaar en bak 5 minuten.

3

Voeg 1 liter water toe en laat op laag vuur ongeveer 45 minuten pruttelen. Hij mag niet droog koken, als hij meer water nodig heeft, voeg dan nog wat toe.

4

Als de groenten zacht zijn, pureer de saus glad.

5

Verwerk hem direct in een gerecht, of vul je vriezervoorraad aan.

6

Enjoy!

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Aloo Gobi - Leckerbeckje
  14 maart 2019 at 16:51

  […] zoete aardappel. Dit recept komt uit het heerlijke boek “The Curry Guy” en je hebt de currybasissaus nodig die ik al eerder maakte. Als je die op voorraad hebt, en een basisvoorraad aan specerijen, is […]

 • Leave a Reply