kids/ zoet

Vegan sinaasappelcheesecake

Cheesecake met zuivel is een verrukkelijk taartje: romig, vet, vol en zacht. Cheesecake zonder zuivel is ook een verrukkelijk taartje: romig, vet, vol en zacht, maar dan net even anders. De basis is een “cheese” van cashewnoten waarmee je een heerlijke frisromige vulling maakt. Het enige is dat je moet plannen, want de cashewnoten moeten minstens 8 uur weken. Even van tevoren bedenken dus, dat je zin hebt in taart. Net als met zuivelcheesecake kan je de vulling op smaak brengen met wat je maar lekker vindt, of dat nou met koffie, fruit of chocolade is. Ik vond dit weekend weer bloedsinaasappels op de markt. En omdat ze, naast dat ze heerlijk zoet zijn, er ook prachtig uit zien, maakt ik dus bloedsinaasappelcheesecake. Voor de sinaasappelgelei er bovenop gebruikte ik agar agar, een niet-dierlijk geleermiddel, verkrijgbaar bij de betere supermarkt of de biologische winkel. Ik maakte een klein taartje met een 16 cm springvorm, genoeg voor mij en mijn spruiten. Als je de ganse schoonfamilie op bezoek krijgt, verdubbel dan het recept.

:

Vegan sinaasappelcheesecake

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...

Ingredients

 • 125 gr rauwe cashewnoten
 • 25 gr walnoten
 • 25 gr pecannoten
 • 25 gr havermout
 • 6 dadels
 • snuf zout
 • 2 el gesmolten kokosolie
 • 3 bloedsinaasappels
 • 1 el ahornsiroop
 • 2 el plantaardige melk
 • 1/2 tl vanille extract
 • 2 el gesmolten kokosolie
 • zakje agar agar 6 gr
 • 100 ml water

Instructions

1

Laat de cashewnoten minstens 8 uur weken in ruim water. Gebruik echt rauwe cashewnoten.

2

Gooi alle droge ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine: de noten, havermout en zout. Laat even draaien en voeg de (pitloze!) dadels toe, net als de gesmolten kokosolie. Het wordt een beetje een plakkerige substantie. Leg een vel bakpapier op de bodem van de springvorm en verdeel het deeg over de bodem en druk aan met de achterkant van een lepel. Zet kort in de vriezer.

3

Maak de keukenmachine schoon en giet de cashewnoten af.

4

Rasp de schil van 1 bloedsinaasappel, en pers hem vervolgens uit, de andere 2 bewaar je voor de gelei en de plakjes sinaasappel bovenop.

5

Meng alle ingrediënten voor de "cheese": de cashewnoten, de sinaasappelsap en rasp, de ahornsiroop, de plantaardige melk, het vanille extract. Laat even goed draaien tot een zachte, romige massa ontstaat. Dit duurt tussen de 7 en 10 minuten. Voeg als laatste de gesmolten kokosolie toe en proef. Als het nog wat ahornsiroop nodig heeft voeg je dat toe, heeft het nog een zuurtje nodig, kan je ook nog wat versgeperste citroensap toevoegen.

6

Haal de springvorm uit de vriezer en schep de "cheese" bovenop de bodem, strijk glad en laat hem even kort opstijven in de vriezer.

7

Maak de topping van een paar schijfjes dun gesneden sinaasappels, gebruik een scherp mes om de schil er rondom heen af te snijden.

8

Maak de gelei door de agar agar met 100 ml water te mengen en te verwarmen tot het kookt. Blijf roeren terwijl je het verwarmt zodat het niet gaat klonteren. Als het kookt zet je het uit en laat je het 1 minuut opstijven.

9

Pers ondertussen een sinaasappel uit en meng de sap met 2 eetlepels van de gelei.

10

Leg de sinaasappelschijfjes op de taart en giet de sinaasappelgelei er over heen. Laat minstens 2 uur in de koelkast opstijven en voor je aansnijdt in heerlijke punten.

11

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply