hoofdgerecht/ kids/ kookboek

Vegan Shakshuka

Zo’n heerlijk gerecht dit. Een pittige paprika-tomatensaus die je door lang te stoven heerlijk diep van smaak maakt. Als vegetariër at ik dit met het gepocheerde ei uit het originele recept. Maar nu maak ik het met ei voor de kinderen (die er hun vingers bij opeten) en maak ik voor mezelf een vegan variant. De smaak van ei hoort zo bij dit recept dat ik die specifieke smaak erbij haal door tofu te verkruimelen en te kruiden met o.a. kala namak (zwart zout dat naar zwavel smaakt).

Voor de saus gebruik ik het recept van Ottolenghi. Met zijn Midden Oosten roots en liefde voor groenten een onovertroffen master of shakshuka. Ik vind het fijn om een stoofgerecht als dit te bereiden in een tajine die ik ooit meenam uit Marokko, maar een reguliere koekenpan doet het ook prima!

Vegan Shakshuka

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 4
Cooking Time: 30 min

Ingredients

  • 1/2 tl komijnzaad
  • 3 el plantaardige olie
  • 2 uien
  • 2 rode en 2 gele paprika's
  • 4 tl rietsuiker
  • 1 tl tijm
  • 2 el verse fijngehakte peterselie
  • 2 el verse fijngehakte koriander
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 2 laurierblaadjes
  • 1/2 tl safraandraadjes
  • snuf peper
  • snuf chilipoeder
  • snuf zout
  • 1 kop water indien nodig
  • 100 g tofu
  • 1/2 tl Zwart zout (kala namak, zie hierboven)
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl knoflook poeder
  • koriander ter garnering

Instructions

1

Rooster het komijnzaad in een droge koekenpan op hoog vuur gedurende 2 minuten.

2

Snij ondertussen de uien grof, voeg toe met de olie en bak zo'n 5 minuten.

3

Snij ondertussen de paprika's grof, voeg toe met de suiker en verse kruiden en bak alles zo'n ruimte 5 minuten tot ze mooi zacht en gekleurd zijn.

4

Voeg de tomaten, laurier, saffraan, peper, zout en chili toe en laat het zo'n 15 minuten pruttelen.Voeg indien nodig wat water toe, het moet de consistentie van een dikke pastasaus krijgen.

5

Verkruimel ondertussen de tofu met je vingers en bak in een koekenpan met de olie en kruiden gedurende zo'n 5 minuten tot het er uit ziet als scrambled eggs.

6

Verdeel de shakshuka over de borden en schep de 'scrambled eggs' er over heen.

7

Bestrooi naar smaak met verse koriander en eet met lekker brood (zuurdesem of naan, wat je lekker vindt)

8

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply