kids/ zoet

Appel-hazelnoottaart

Ik hou heel erg van appeltaart. Oldskool appeltaart. De knapperige deegkorst, de kaneelsmaak en de friszure appels. In het recept dat mijn vader vroeger gebruikte zaten naast de gebruikelijke rozijnen altijd hazelnoten. Niet klassiek, wel lekker. Toen ik zelf wat begon met experimenteren met recepten, wilde ik die hazelnootsmaak wat meer uitbuiten en voegde ik hazelnootmeel toe aan het deeg. Dat bleek een goed idee. De taart is altijd een succes, en toen ik deze all time favourite laatst voor mijn collega’s bakte, aten ze hem tot de laatste kruimel op.

Appel-hazelnoottaart

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Cooking Time: 3 uur

Ingredients

 • 200 gr bloem
 • 160 gr hazelnootmeel
 • 4 tl bakpoeder
 • 150 gr lichte bruine basterdsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1/4 tl zout
 • 225 gr vegan margarine op kamertemperatuur
 • 3 el sojamelk
 • 1,5 kilo appels
 • 50 gr hazelnoten
 • 20 gram suiker
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl speculaaskruiden
 • 40 g rozijnen
 • 1 el maïzena

Instructions

1

Meng voor het deeg de bloem, hazelnootmeel, bakpoeder, suiker, vanillesuiker en zout. Schep goed door elkaar en druk klontjes weg. Snij vervolgens de margarine in kleine blokjes en kneed met schone handen door de bloem. Meng als laatste de sojamelk lepel voor lepel tot je een stevige, licht plakkerige bal deeg hebt. Verpak het deeg in plastic folie en leg het te rusten in de koelkast.

2

Schil de appels en snij ze in kleine stukjes. Halveer de hazelnoten. Meng ze beiden in een kom met de suiker, kruiden en rozijnen. Schep goed om en laat nog een uur staan terwijl het deeg in de koelkast rust. Maak een lekker kopje koffie voor jezelf en chill.

3

Als je weer terug gaat naar je appelmix zal je zien dat onderin de kom wat vocht verzamelt. Dat is mooi want die kan je afgieten waardoor de bodem van je taart dadelijk goed bakt en niet zo'n zompige plak deeg blijft. Voeg de maizena toe en schep goed door.

4

Verwarm de oven voor op 180 graden

5

Bekleed de onderkant van een taartvorm met bakpapier en vet de randen in met margarine. Haal het deeg uit de koelkast. Normaal rol je het deeg uit om een mooie gelijkmatige bodem te krijgen, maar mijn ervaring is dat dat met het hazelnootmeeldeeg wat minder goed lukt, dus die druk ik handmatig in de bodem en op de rand. Zorg dat je wat deeg overhoudt als je wat vlechtwerk er bovenop wil maken.

6

Schep de appel-hazelnoot-rozijnenmix op het deeg, niet je kom leegkieperen want dan heb je alsnog dat vocht op je bodem en dat wil je niet.

7

Rol het overgebleven deeg tot een paar mooie strengen en freubel er een vlechtwerk bovenop.

8

Bak de taart ongeveer een uur in het midden van de oven. De geur van verse appeltaart is onweerstaanbaar maar als je hem eruithaalt moet je echt nog even wachten met aansnijden. Dat doet de taart goed, wordt ie lekker stevig van. En als je dan eindelijk mag, snij dan lekkere grote stukken. Met slagroom mag, maar ik hou er niet van, geef mij maar the real thing...

9

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply