hoofdgerecht/ kookboek

Zwarte rijst met geroosterde pompoen en tahin-mandarijnsaus

Al eerder kookte ik uit het kookboek ‘My new roots’ van Sarah Britton en ik moet zeggen dat elk recept raak is. En anders dan anders, ook dit recept weer. De hartige rijst, de kruidige pompoen die smelt op je tong en de vloeibare liefde die deze zachtzure saus is, een heerlijke combinatie en heel eenvoudig. Ik hoefde eigenlijk alleen een pompoen te halen en de rest had ik gewoon in huis. Omdat ik nog iets van een crunch miste voegde ik nog gehakte hazelnoot toe, dit zit dus niet in het oorspronkelijke recept.

Zwarte rijst met geroosterde pompoen en tahin-mandarijnsaus

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 4
Cooking Time: 45 min

Ingredients

 • 250 gr zwarte rijst
 • flinke snuf zout
 • 1 flinke pompoen
 • 2 el plantaardige olie
 • 3 teentje knoflook
 • snuf zout en peper
 • 80 ml versgeperste mandarijnsap (1 of 2 mandarijnen)
 • 2 tl ahornsiroop
 • 2 tl appelciderazijn
 • 1 el tamari (een soort sojasaus, maar dan dikker en minder zout, bij de toko)
 • 1/4 tl gemberpoeder
 • 1/4 rode peper kleinsgesneden
 • 125 ml tahin (het liefst die Israëlische, die dunne, witte, die is het makkelijkst te bewerken)
 • handje klein gesneden peterselie
 • halve verse rode peper, kleingesneden
 • handje fijngehakte hazelnoten

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 200 graden.

2

Breng ruim water aan de kook voor de rijst. Zwarte rijst is heeft een veel diepere smaakt maar moet wel lang koken. Ik haal het bij de ekoplaza, en die van mij moet 45 minuten koken. Als het water kookt, voeg en zout en rijst toe en laat lekker pruttelen.

3

Snij de pompoen in gelijke plakken en verwijder de zaden. Als je biologische pompoen gebruikt kun je de schil ook gewoon eten en dus laten zitten. Verdeel de pompoen over een ovenschaal en besprenkel met olie. Keer de pompoen om zodat ie lekker in de olie zit. Strooi de kleingesneden knoflook, zout en peper er overheen en zet zo'n 30 minuten in de oven.

4

Nu hoef je zo'n 30 minuten niks te doen. Dus krantje lezen, wijntje erbij, kletsen met de kinderen. Chill!

5

Als de pompoen klaar is zet je de oven uit, laat je de pompoen erin staan en heb je nog zo'n 10 minuten om de saus te maken.

6

Pers de mandarijnen uit en meng het sap met de ahornsiroop, de appelciderazijn, tamari, gemberpoeder en kleingesneden peper. Meng vervolgens met de tahin. Het kan in het begin er uitzien alsof het schift maar dat is niet erg, dapper door blijven kloppen tot het goed gemengd is. Gebruik indien nodig een blender, en als je het te dik vindt, leng aan met een beetje water. De zoetzure, kruidige saus is verrukkelijk, en als je over hebt kun je hem in een afgesloten potje gewoon in de koelkast bewaren.

7

Als de rijst klaar is, giet hem af en verdeel over de borden.

8

Haal de pompoen uit de oven en leg op elk bord 3 of 4 schijfjes pompoen en schenk de saus met gulle hand.

9

Strooi over elk bord wat kleingesneden peterselie, rode peper en fijngehakte hazelnoten.

10

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply