hoofdgerecht/ kids

Pilav met aubergine, nectarine en pistache

Pilav is voor mij jeugdherinneringen, mijn moeder maakte dat vroeger in de jaren ’80 variant met perzik, kerrie en kip. Eigenlijk heel simpel maar als kind smulde ik er van. Als volwassene leerde ik dat er vele verfijnde variaties zijn van dit gerecht uit het Midden Oosten, zolang je er maar een zoet en een kruidig element toevoegt aan je rijst. Vandaag maakte ik een donkere variant met zwarte rijst, aubergine, crunchy pistachenootjes en, ze zijn er weer, nectarines! Gebaseerd op een recept van The Green Kitchen, maar weer net even anders, smullen geblazen…

Pilav met aubergine, nectarine en pistache

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 4
Cooking Time: 55 min

Ingredients

 • 200 gr zwarte rijst
 • 1 portie saffraandraadjes
 • 1 tl zeezout
 • 200 gr linzen (ik gebruikte een blikje maar je kan ook verse gebruiken)
 • 4 el olijfolie
 • sap van 1/2 citroen
 • 1/2 tl gemalen komijn
 • 1/2 tl kurkuma
 • 1/2 tl chilipoeder
 • snuf zout
 • 1 aubergine
 • 1/2 komkommer
 • handje verse muntblaadjes
 • 100 gr verse spinazie
 • 2 nectarines
 • gepelde pistachenootjes, hoeveelheid naar smaak
 • snuf zout en peper

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2

Doe de rijst in ruim water met saffraan en zout en kook volgens instructie op de verpakking. Als je ook zwarte rijst gebruikt, die moet vrij lang, die van mij wel 45 minuten, maar dan heb je ook wat! Normaliter zorgt de saffran voor een gelige kleur, die heb je nu niet, maar de verfijnde smaak krijg je wel mee.

3

Roer ondertussen de 4 el olie, de citroensap, de specerijen en het zout door elkaar in een flinke schaal of mengkom. Snij de aubergine in blokjes, voeg toe aan de kruidige olie en schep goed om. Spreid de aubergine uit over de bakplaat (met bakpapier) en schuif in de oven voor zo'n 30 minuten. Houd in de gaten dat het niet te donker wordt.

4

Snijd ondertussen de komkommer en nectarines in blokjes, en hak de verse spinazie en munt grof. Zet apart.

5

Pel de pistachenootjes (of koop gepelde, lekker makkelijk) en hak ze grof en doe in een schaaltje.

6

Ongeveer 5 minuten voordat je rijst klaar is voeg je de linzen toe. Als je droge linzen gebruikt, gebruik dan groene of bruine linzen (niet rood of geel want dat wordt pap, die gebruik je in een soep), en kijk op de instructie hoe lang die mee moeten koken. Het idee is dat het tegelijk klaar is. Giet af als geheel.

7

Pak een mooie grote schaal en doe hier de rijst-linzen mix in, de gegrillde aubergine, de komkommer en nectarineblokjes en de spinazie en munt. Schep alles goed om. Proef en voeg indien nodig en naar smaak nog zout en peper toe.

8

Verdeel over de borden en strooi over elk bord wat gehakte pistachenootjes.

9

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply