kids/ kookboek/ zoet

Passievruchten-Meringuetaart

Toen ik nog geen vegan was, was citroen-meringue taart altijd mijn lievelings. Zoet, zuur, zacht en fris, heerlijke combinatie. Maar als vegan kwam ik er niet echt uit zonder eigeel in de vulling, en eiwit voor merengue. Tot ik van The Vegetable Chef leerde hoe je met agar agar je vulling kunt verstevigen en met aquafaba mooi en lekker schuim maakt. Agar agar is een niet-dierlijke gelatinevervanger, en de prachtige naam aquafaba staat voor het vocht dat je overhoudt als je kikkererwten afgiet. Kikkererwten? Ja, echt, kikkererwten. Zorg dat je een blik of pot hebt met helder vocht, als het te troebel is werkt het niet. Als je dit opklopt met suiker krijg je een schuim dat net zo stevig en glanzend is als meringue van eiwit. En omdat mijn kinderen zo ontzettend van passievrucht houden, maakte ik voor deze keer een passievruchten meringuetaart. Kost wel wat tijd, maar is goed te doen als je indruk wilt maken, zelfs op carnivoren!

Passievruchten-Merenguetaart

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 8

Ingredients

  • 75 g koude vegan margarine
  • 125 g tarwebloem
  • 25 g rijstbloem
  • 3 g zout
  • 75 g kokosyoghurt (minstens 16% vet)
  • 2 el suiker
  • blindbakbonen (of droge bonen uit de supermarkt)
  • 250 gr passievruchtenblokjes (doosje uit de vriezer van de AH)
  • 150 ml kokosroom (minstens 20% vet, dus geen waterige kokosmelk)
  • 100 gr suiker
  • 16 gr maizena
  • 3 gr agar agar (natuurwinkel)
  • 2 gr zout
  • 3 eetlepels wortelsap
  • 100 gr aquafaba (het vocht van 1 of 2 blikken)
  • 2 g agar agar
  • 65 g (fijne)kristalsuiker

Instructions

1

Warm de oven voor op 200 graden.

2

Snij de boter in kleine blokjes en doe ze met de 2 bloemsoorten en zout in een beslagkom of keukenmachine. Draai de margarine en de bloem kort tot een korrelige substantie of prak het geheel met een vork als je geen keukenmachine hebt.

3

Voeg de kokosyoghurt en suiker toe en meng tot een samenhangend deeg.

4

Leg een vel bakpapier op je werkblad, leg het deeg erop, en leg hier nog een vel bakpapier bovenop. Rol vervolgens het deeg tussen de bakpapieren dun uit en leg het in zijn geheel, met de beide bakpapieren, in je bakvorm.

5

We willen het deeg blind bakken dus vul de bakvorm met blindbakbonen, daardoor bakt het deeg mooi zonder dat het teveel omhoog komt. Zet de bakvorm 20 minuten in de oven, haal vervolgens de blindbakbonen en de bovenste bakpapier laag eruit, en bak nog 10 minuten na of tot de taartbodem mooi lichtbruin is.

6

Haal de vorm uit de oven en laat goed afkoelen.

7

Verwarm de passievruchtblokjes met de kokosroom in een steelpan. Meet ondertussen de droge ingrediënten voor de vulling af en voeg toe als de passievruchtenmix kookt.

8

Laat een minuutje koken en voeg dan 2 of 3 eetlepels wortelsap toe om de kleur wat warmer wordt.

9

Giet over in een kom en laat 10 minuten afkoelen. Giet de saus in de afgekoelde taartbodem die je uit de vorm hebt gehaald. Laat een half uur opstijven in de koelkast.

10

Breng voor de meringue de aquafaba met de agar agar aan de kook. Mix goed zodat de agar oplost. Kook een

11

minuutje door. Doe het mengsel over in een beslagkom en klop op de hoogste stand.

12

Voeg al mixende de suiker toe. Klop het tot een stevig schuim waar je pieken uit kan trekken.

13

Doe de warme meringue in een spuitzak en spuit over de taart (de vulling moet al stevig zijn maar niet te

14

koud zijn). Kleur de meringue eventueel bruin met een gasbrander.

15

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply