aziatisch/ kookboek

Kokosrijst met kruidige aubergine en ingelegde komkommer

Het lekkere van Aziatisch eten vind ik dat het alle smaakpapillen bedient. Zoals ook dit gerecht: de fluweelzachte zoete rijst, met de umami aubergine en de friszure komkommer. Ik vond het in het fijne vega(n) kookboek Azie van Meera Sodha, dat voor de verandering niet is opgebouwd rondom landen, maar rondom ingredienten. Zo had ik zin in anders dan anders rijst, stuitte op dit recept wat bijzonder lekker uitpakte. Het lijkt veel, met al die ingredienten, maar het is eigenlijk doodeenvoudig, met vooral voorraadkastingrediënten en met 20 minuten klaar. Echt een doordeweeksgerecht dus, terwijl het qua smaak niet onder doet voor een het-is-weekend-dus-ik-pak-uit-gerecht.

Kokosrijst met kruidige aubergine en ingelegde komkommer

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 2 pers
Cooking Time: 20 min

Ingredients

 • 1/4 komkommer
 • 1 el citroensap
 • 1/8 tl suiker
 • 1/8 tl zout
 • 1/4 rode peper
 • 3 el plantaardige olie
 • 1 rode ui
 • 2 tenen knoflook
 • 3/4 rode peper
 • 2 flinke aubergines
 • 50 ml kokosmelk (voor de aubergines)
 • 1/2 el tamarindepasta (toko, maar een goede supermarkt verkoopt het ook)
 • 1/2 el sojasaus
 • 1/8 tl zout
 • 1/4 tl suiker
 • 150 gr geurige rijst (ik gebruikte basmati)
 • 150 ml kokosmelk (voor de rijst)

Instructions

1

Snij de komkommer in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Snij de komkommer in dunne repen en vervolgens in kleine blokjes. Meng de blokjes met het citroensap, zout, suiker en kleingesneden peper. Schep goed om en zet weg.

2

Snijd de ui fijn en fruit de ui in ruime olie in een grote koekenpan zo'n 8 minuten tot hij lekker bruin en zacht is. Snijd ondertussen de knoflook en peper klein, voeg toe en laat zo'n 2 minuten meebakken. Snijd de aubergine in dikke plakken en deze weer in dikke repen en voeg ook toe aan de koekenpan. Doe er 3 eetlepels water bij, zet er een deksel op en laat het, af en toe roerend, zo'n 15 minuten pruttelen. Het mag niet droog komen te staan, voeg dan een klein beetje water toe.

3

Doe ondertussen de rijst, een deel van de kokosmelk, water en zout in een steelpan. Breng het aan de kook en laat zo'n 15 minuten zachtjes koken. Als het droog dreigt te koken voeg je nog wat water toe. Als het klaar is haal je hem van het vuur en laat hem met de deksel erop nastomen.

4

Pak terwijl de rijst en aubergine staan te koken de pinda's en hak ze fijn.

5

Als de aubergine 15 minuten heeft geprutteld, voeg dan ook de tamarinde, sojasaus, zout, suiker en de rest van de kokosmelk toe. Laat sudderen tot de vloeistof is ingedikt. Pas op dat het niet aanbrandt.

6

Schep op elk bord een flinke lepel rijst, een flinke schep aubergine en bestrooi met de zoet-zure komkommer en gehakte pinda's.

7

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply