aziatisch/ bijgerecht/ kookboek

Vegan kimchi

Ik was altijd al een alleseter (afgezien van vlees en vis, en later zuivel dan). Ik lustte als kind al alle groente, behalve… zuurkool. Daar heb en had ik altijd een hekel aan. Maar goed, the times are a changing, en fermenteren is helemaal hip, dus het boek ‘Verrot Lekker’ van Christiaan Weij uit de bieb gehaald. Toch nog een beetje huiverig voor de zuurkool, dus ik begon met iets wat ik al kende: kimchi. Het recept in het boek heeft vissaus en ansjovis er in, dus dat moest vervangen. Vijf dagen in een weckpot verder en… lekker! Ik maakte er curry mee…

Vegan kimchi

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...

Ingredients

  • halve Chinese kool
  • 20 gr zout
  • 100 ml water
  • 1/2 el maizena
  • 1/2 el bruine basterdsuiker
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tl geraspte gember
  • 1 el miso
  • 1/2 blikje tomatenpuree
  • 1/2 tl sambal
  • 80 gr radijs
  • 80 gr wortel
  • halve rode paprika
  • 2 bosuitjes

Instructions

1

Haal de bladeren van de kool, spoel ze af met koud water, leg ze in een ruime bak en bestrooi met het zout en wrijf in.

2

Laat de bladeren 2 uur liggen om te slinken, spoel ze daarna goed af met koud water en scheur ze in behapbare stukken.

3

Breng ondertussen het water aan de kook en meng met de maizena en suiker tot een samenhangend papje, en laat dit afkoelen.

4

Doe de gember, knoflooktenen, miso, tomatenpuree en sambal in het maizenapapje en blender fijn.

5

Snijd de radijs, wortel en paprika in hele dunne reepjes, zo dun als je kan.

6

Roer de dunne groente door het maizenapapje en dat vervolgens weer door de koolbladeren.

7

Meng goed en schenk over naar de weckpot.

8

Als het vocht iets te weinig is meng je het aan met een beetje water tot alle groente onder het vocht staan. Niet te veel aanlengen natuurlijk anders verlies je smaak.

9

De pot op slot en een paar dagen laten staan, proef en als hij goed op smaak is kan je hem gebruiken in een gerecht en nog 3 maanden in de koelkast bewaren.

10

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply