Ik hou van ijs. Maken én eten. Maar als vegan ben je meestal beperkt tot de sorbets. Heerlijk verfrissend, en cool om te zien hoe dat beetje vruchtenpulp met suikerwater verandert in iets goddelijks, maar soms heb je zin in wat romigers. Dus ik maakte een ‘room’ variant van één van mijn favoriete recepten. Het ultieme zomerijs, met het ultieme zomerfruit: aardbeien en rabarber. Ik weet het, rabarber is groente, maar het voelt als fruit. Supereasy recept dit, helemaal als je een ijsmachine hebt (als je een beetje ruimte kan creëren in je voorraadkast, doe je zelf een plezier, je kan hemelse toetjes op tafel toveren, weg met supermarktijs!). Het enige aandachtspunt is, je moet een dag van tevoren beginnen, als de vruchtenpuree niet koelkastkoud de ijsmachine in gaat, draait het minder lekker tot ijs. Dus: de avond van tevoren het fruit bereiden, nachtje laten staan, de volgende dag ijs draaien, paar uur in de vriezer en klaar ben je! En als je geen ijsmachine hebt, je kan hem ook gewoon in de vriezer doen, alleen dan de eerste vier uur elk uur eruit halen en even omscheppen. Wordt ie luchtiger van en breekt de kristallen.
Snijd de rabarber in kleine stukjes. Spoel af en zet op middelhoog vuur. Het water van het wassen wat er nog aan zit is voldoende vocht als je hem niet te hard zet. Snijd de aardbeien klein en gooi erbij. Laat zo’n 20 minuten pruttelen tot een zachte jam-achtige substantie Voeg de suiker en kaneel toe, en laat nog even 2 minuten pruttelen. De stukjes moeten kleingekookt zijn. Voeg de citroensap toe en draai het vuur uit. Laat volledig afkoelen en zet dan in de koelkast. De volgende dag roer je voor het de ijsmachine in gaat de sojaroom erdoor tot ie helemaal opgenomen is. Proef nog even, als je denkt jemig wat zuur, maak dan niet zoeter met kristalsuiker maar met poedersuiker. Zet je ijsmachine in elkaar en doe het rabarbermengsel in de draaiende machine. Draai tot het stevig is. Schep in een vriezerbakje en zet nog enkele uren in de vriezer. Schep het ijs in een bakje met nog wat kleingesneden aardbeien, kleingehakte hazelnoten en als je er van houdt: slagroom. Enjoy!Rabarberaardbeienroomijs
Ingredients
Instructions
No Comments