Bij spruitjes denk je misschien aan jaren ’50 of een oerhollandse pot. Maar spruitjes lenen zich ook uitstekend voor roerbakken met een Aziatische twist. Zo maakte ik een eenvoudige maaltijd, klaar in een kwartier en superlekker. Niks geen bittere spruitjes, maar zoet en zo pittig als je zelf wil.
Spruitjes in sesam-sojasaus
Ingredients
- 100 gr zilvervliesrijst
- 200 gr spruitjes
- 1 pakje vegan kipstuckjes
- 2 eetl zonnebloemolie
- 1 ui
- 2 cm gember
- 2 el sojasaus
- 2 el agavesiroop (of honing, als je dat gebruikt)
- zout en peper naar smaak
- chilivlokken naar smaak
- 1 tl sesamolie
- 1 tl sesamzaad
Instructions
Snijd de ui klein en bak 5 minuten in de zonnebloemolie in een ruime koekenpan.
Snijd de gember klein en voeg toe.
Maak de spruitjes schoon. Ik ontdoe ze van hun buitenste jasje, snijd het kontje eraf en snijd ze vervolgens doormidden. Voeg als je alles klaar hebt zowel de spruitjes als de kipstuckjes toe.
Zet het water op voor de zilvervliesrijst. Dit hangt een beetje af van de bereidingsinstructie, die van mij moet 8 minuten, als die van jou 20 minuten moet begin je daar natuurlijk mee.
Voeg de rijst toe als het water kookt.
Dat is ook het moment om de sojasaus, agavesiroop, zout, peper en chilivlokken aan de spruitjes toe te voegen en het vuur wat lager te zetten.
Als de rijst klaar is giet je het af en verdeel je de droge rijst over de borden.
Voeg de sesamolie aan de spruitjes toe, schep nog een keer goed om en verdeel ook over de borden.
Strooi over elk bord ruim sesamzaad.
Enjoy!
2 Comments
Belle
21 oktober 2021 at 17:35Heerlijk! Ik ga wel tweaken. Zo vind ik 50 gram rijst per persoon te weinig en 100 gram groenten is ook onder de norm. Dus volgende keer maak ik ‘m met meer rijst en spruitjes.
admin
27 oktober 2021 at 17:23Fijn dat je hem lekker vond! En tweaken is altijd goed, iedereen eet anders. Ik ben niet een hele grote eter dus voor mij is de verhouding wel goed. En ik doe er meestal nog wat snackgroente bij, zoals tomaatjes, komkommer of paprika…