kids/ oven

Naked appeltaart

Het was een regenachtige zondag, een prima dag om appeltaart te maken. Aan de slag met de jongste dus, maar wel onder een voorwaarde: mevrouw wilde niet met van die reepjes er over heen vlechten, dat is zo’n gedoe… Nou vind ik taart maken nooit gedoe, maar zonder vlechtwerk is ie ook lekker, en heb je goed zicht op de vulling. En omdat ik onvoldoende rozijnen in huis had, en geen zin om naar de Appie te fietsen vulde ik aan met een restje klein gehakte hazelnoten. Al met al een prima experiment.

Naked appeltaart

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 12

Het was een regenachtige zondag, een prima dag om vegan appeltaart te maken. Aan de slag met de jongste dus.

Ingredients

  • 100 gr bloem
  • 80 gr amandelmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 70 gr lichte bruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/8 tl zout
  • 110 gr plantaardige margarine
  • 2 el plantaardige melk
  • 1 kilo appels (ik gebruikte Elstar)
  • 50 gr hazelnoten kleingehakt (of een mix van hazelnoten en rozijnen)
  • 10 gram suiker
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 3 el abrikozenjam
  • 2 el paneermeel

Instructions

1

Meng de bloem, amandelmeel, bakpoeder, basterdsuiker, vanillesuiker en zout en schep door elkaar in een grote beslagkom. Druk de klontjes eruit. Snijd de margarine in kleine blokjes en kneed erdoor. Of door je schone eigen handen (of die van je dochter) of door de keukenmachine.

2

Als het goed gemengd is, maar nog wat droog, voeg je de plantaardige melk lepel voor lepel toe tot je een fijn, samenhangend en niet te plakkerig deeg hebt. Verpak het deeg in plastic folie en leg het minstens een uur te rusten in de koelkast.

3

Schil de appels en snij ze in kleine stukjes. Hak de hazelnoten klein en meng ze beiden in een kom met de suiker en specerijen. Schep goed om en laat staan terwijl het deeg in de koelkast rust.

4

Als het deeg zover is, zet je de oven aan op 10, pak je een taartvorm (ik gebruikte een van 20 cm) en vet je die goed in. Vegan deeg is vaak iets minder samenhangend dus laat zich niet zo goed uitrollen. Met de hand verdelen over de taartvorm dus. Zorg dat het niet te dik wordt, en druk goed aan.

5

Pak de kom met de appelmix en check of je het kan afgieten, sommige appels geven veel vocht af en dat wil je liever niet in je taart. Schep er vervolgens de lepels abrikozenjam doorheen.

6

Bestrooi de bodem van de taartvorm met paneermeel en stort de appelmix er bovenop. Druk met een lepel goed aan.

7

Zet voor 50 minuten in de oven. Eerder wachtte ik met in de oven plaatsen tot hij helemaal voorverwarmd was, maar met de energiecrisis gebruik ik liever alle warmte.

8

Check na 50 minuten of de taart lekker bruin is, haal hem uit de oven en laat afkoelen.

9

Snijd aan, verwen jezelf met plantaardige slagroom of neem hem au naturel.

10

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply