hoofdgerecht/ pittig

Caribische vegan stoof

Toen ik de zolder opruimde kwam ik een boek tegen uit de tijd dat ik nog vlees at. Ik kocht het carnivore ‘Creools Kookboek’ toen ik 30 jaar geleden uit het Caribisch gebied terug kwam nadat ik daar een jaar op een zeilboot had gewerkt. Het had nu jaren in een doos liggen verstoffen en was nu toe aan een tweede ronde, maar dan puur plantaardig. Dus het recept voor Caribische kip maakte ik nu met jackfruit. Die vrucht gebruik je niet voor de eiwitten, maar wel voor de lekker vezelige structuur. Let op dat je het goede blikje koopt (onrijpe jackfruit in brine) en dat je het goed afspoelt anders houdt het die wat zurige smaak van het bliksap. Als je het goed bereidt neemt het juist de smaak van de stoof heerlijk op. Ik was weer even terug in de Carieb…

Caribische vegan stoof

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 2

Ingredients

  • 1 blik jackfruit (de onrijpe, groene jackfruit)
  • 1 rode en 1 gele paprika
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1/4 tl paprikapoeder
  • 1/2 rode peper
  • 25 gr kokosrasp
  • handje cashewnoten
  • 1 limoen
  • 1 el abrikozenjam
  • 160 gr jasmijnrijst
  • evt verse koriander en/of kokosschaafsel

Instructions

1

Haal de jackfruit die je nodig hebt uit het blikje (ik gebruikte iets meer dan de helft), spoel het goed af en laat de stukken uitlekken.

2

Snijd ondertussen de paprika in grove stukken, en de ui en knoflook klein en laat die samen in ruime zonnebloemolie zo'n 10 minuten stoven.

3

Snijd de peper in kleine stukjes en voeg samen met de paprikapoeder en kokos toe (voor extra hotness voeg je de peperpitjes ook toe).

4

Trek de jackfruit stukken wat uit elkaar en voeg toe aan de sudderende groente en laat nog zo'n 10 minuten meebakken.

5

Kook ondertussen de rijst volgens de instructie van de verpakking.

6

Rasp de schil van de limoen en pers de sap van de 2 helften uit. Voeg de sap, rasp, cashewnoten en abrikozenjam toe en laat nog zo'n 2 minuten stoven.

7

Verdeel de rijst en jackfruitstoof over de borden en bestrooi desgewenst met koriander en/of kokosschaafsel.

8

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply