Als het warm is heb ik meestal niet zo’n zin in warm eten. De middenoosterse keuken weet daar wel raad mee. Taboeleh is een heerlijke kruidrijke salade. Niet zo een paar kruiden ter decoratie maar echt een handvol en een mondvol. Lekker fris, veel smaken en niet te zwaar op de maag. Ik gebruikte als basis een recept van de meer dan geweldige Jigal Krant (koop dat boek TLV Vegan!) en knutselde er een beetje aan, zodat de kinderen (die niet per se warm worden van een mond vol kruiden) het ook nog lekker zouden vinden. Voor een beetje bite er gegrilde aubergine bij. Missie geslaagd, en als er nog wat over is, heb ik morgen een lekkere lunch…
Zomerse taboeleh met cranberry en walnoten
Ingredients
- 1 aubergine
- snufje paprikapoeder
- 80 gr bulgur
- 50 gr walnoten
- jalapeños, gebruik zo veel als je lekker vindt en aankan (ik gebruikte uit een potje, daar zit naast pit ook een zuurtje aan)
- 1 lenteui
- 30 gr verse peterselie
- 20 gr verse koriander
- 10 gr verse munt
- 50 gr gedroogde cranberries
- sap van een halve limoen
- scheut lekkere extra vergine olijfolie
- scheutje ahornsiroop
- flinke snuf grof zout
- flinke snuf pul biber (arabische chilivlokken van de toko)
Instructions
Snijd de aubergine overlangs in 4 dikke plakken. Smeer de plakken in met olijfolie, en bestrooi met zout, paprikapoeder en een beetje pul biber, en grill zo'n 25 minuten in de oven op 200 graden. (Of op een barbecue of in een grillpan, whatever suits you)
Kook ruim water en giet over de bulgur heen, laat zo'n 10 minuten staan en wellen. Giet daarna af.
Kraak de noten (of open het zakje), hak ze grof (niet te fijn) en rooster ze in een droge koekenpan zo'n 7 minuten. Als ze geuren zet je het af.
Snijd de lenteui en jalapeño in kleine stukjes en gooi samen met de afgekoelde bulgur, geroosterde noten en cranberries in een slakom.
Snijd de peterselie, koriander en munt grof (niet te klein) en gooi ze er ook bij. Ik gebruik van zowel de peterselie als de koriander ook graag de steeltjes. Mijn kinderen zijn niet zo van de munt en koriander dus die heb ik iets minder gebruikt, maar als jouw eters daar wel van houden, leef je uit!
Pers de limoen uit, en schenk over de salade, net als de olie en ahornsiroop (easy on die laatste anders wordt het te zoet).
Geef het geheel een flink snuf grof zout (ik gebruikte lekkere maldon) en pul biber en schep het geheel goed om.
Schep op elk bord een lekkere schep salade, en leg er de gegrilde aubergines bij.
Enjoy!
No Comments