dipje

Aubergine chutney

Met aubergine maakte ik al graag baba ganoush, de heerlijk romige en rokerige oosterse dip. Maar er is meer lekkers te bedenken met die geweldige groente. Ik wilde wat kruidiger, lekker fris, een beetje jam-achtig. Dus ik sloeg aan het experimenteren en kwam tot deze heerlijke, fris-pittige dip.

Aubergine chutney

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 8
Prep Time: 20 min

Ingredients

 • 1 aubergine
 • 1 tl mosterdzaad
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1/2 tl fenegriek
 • 1/4 tl chili poeder
 • 3 el plantaardige olie
 • flinke snuf peper
 • kleine snuf zout
 • 2 tenen knoflook
 • 2 cm verse gember
 • 1/2 tl kurkuma
 • 3 el appelazijn
 • 1 el palmsuiker (goela djawa, van de toko, als je die niet hebt, kan basterdsuiker ook maar die heeft niet zo'n diepe smaak als palmsuiker)
 • water indien nodig

Instructions

1

Snij de aubergine in hele kleine blokjes en zet apart. Sommigen vinden het fijn om hem in te strooien met zout en uit te laten lekken, om de aubergine minder bitter te maken, maar persoonlijk heb ik zelden last van bitterheid. Dus ik laat het gedoe met een vergiet achterwege, maar als je wil, be my guest...

2

Verwarm in een droge pan de mosterdzaad, het komijnpoeder, de fenegriek en de chilipoeder. Als het begint te geuren en en de mosterdzaad op te springen, doe het dan snel in een schaaltje voor de mosterd door je hele keuken springt. Je kan het kruidenmengsel nu in een vijzel helemaal fijn malen, maar je kan het ook een beetje grof laten, en alleen een klein beetje fijn drukken. Dat vind ik zelf het lekkerst.

3

Verhit de olie in een koekenpan en voeg de aubergineblokjes toe. Als ze een beetje zacht en bruin beginnen te worden voeg je de kleingesneden knoflook en gember, en het peper, zout en de kurkuma toe. Laat even 5 minuten sudderen en voeg vervolgens de kruidenmix toe. Laat nog 5 minuten sudderen.

4

Voeg de appelazijn en palmsuiker toe, schep goed om en laat nog een keer 5 min sudderen op laag vuur. Het moet goed vochtig blijven, voeg indien nodig nog een klein beetje water toe.

5

Proef! De aubergine moet echt goed zacht zijn.

6

Laat de chutney afkoelen en bewaar in een potje. Afgesloten kan hij vrij lang bewaard worden, maar als je hem elke keer opent om van te snoepen, bewaar hem dan in de koelkast en hou goed in de gaten of hij nog fris is.

7

Enjoy!

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Simpele dahl met pittige aubergine chutney - Leckerbeckje
  18 januari 2019 at 16:52

  […] ik dat niet meer eet varieer ik me suf met dipjes. Superlekker. Het recept van deze kruidig-frisse chutney heeft een eigen pagina […]

 • Leave a Reply